Micro-omvormers voor zonnepanelen
Om zonne-energie te kunnen gebruiken in je huis heb je een omvormer nodig. Tegenwoordig is het bij Solease ook mogelijk om te kiezen voor micro-omvormers bij je zonnepanelen. Deze kleine kastjes installeren we achter ieder zonnepaneel die de opgewekte stroom omzet in bruikbare stroom voor in huis. Ontdek de voor- en nadelen van micro-omvormers.
Wat is een micro-omvormer?
Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Een omvormer is nodig om deze stroom om te zetten naar wisselstroom. Deze stroom gebruik je voor huishoudelijke apparaten, zoals je wasmachine, waterkoker en inductie kookplaat. Een normale omvormer wordt als aparte kastje in huis geïnstalleerd. Een micro-omvormer is een stuk kleiner en zit achter ieder zonnepaneel aangesloten. De wisselstroom loopt gelijk naar de meterkast met kabels. Er wordt alleen een klein kastje opgehangen in de meterkast, zodat je via het internet je resultaten kunt monitoren. Dit kastje is zo groot als een router. Hier worden ook metingen mee gedaan om inzicht te krijgen in jouw verbruik en opwek.
Wat zijn de voor- en nadelen van micro-omvormers?
Omdat zonnepanelen een micro-omvormer erop aangesloten hebben, werken ze ook onafhankelijk van elkaar. Panelen die wat meer schaduwrijk zijn, hebben geen invloed op de andere panelen. Maar er zijn ook een aantal micro-omvormer nadelen die we met je willen delen, zodat je een compleet en eerlijk beeld krijgt van het apparaat. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje:
VOORDELEN | NADELEN |
✔ Je haalt het maximale uit je zonnepanelen, omdat elk paneel individueel werkt en geoptimaliseerd wordt. | ✔ Duurder in aanschaf dan een stringomvormer of omvormer met optimizers. |
✔ In plaats van een omvormer wordt er binnen een kastje geplaatst om verbinding te maken met het internet. | ✔ De micro-omvormers zijn lastiger bereikbaar bij het uitvoeren van serviceklussen/reparaties |
✔ Het zonnestroomsysteem is makkelijker uit te breiden. | ✔ Gevoeliger voor defecten dan reguliere omvormers |
✔ Je hebt geen DC-stroom op je dak, dat is een stuk veiliger. | |
✔ Kleinere systemen zijn mogelijk | |
✔ Monitoring mogelijk via het internet en je telefoon | |
✔ Garantie van wel 25 jaar! | |
✔ Zonnepanelen kunnen overal geplaatst worden, omdat ze niet afhankelijk zijn van andere panelen om een bepaalde opstartspanning te halen. | |
✔ Bij storing kun je eenvoudig één paneel uitschakelen in plaats van dat je hele systeem offline is. |
Wanneer zijn micro-omvormers bij zonnepanelen een slimme keuze?
Wanneer elk paneel een eigen omvormer heeft, noemen we dit parallel geschakeld. Elk paneel wekt individueel zonne-energie op. Micro-omvormers zijn een goede keuze wanneer je veel last hebt van schaduw op je dak, door bijvoorbeeld bomen, een dakkapel of schoorsteen. Waarom? Omdat de zonnepanelen die niet in de schaduw vallen, wél energie opwekken. Zo haal je het maximale uit je systeem. Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen met micro-omvormers? Doe dan de dakcheck! Onze solar experts stellen aan de hand van nauwkeurige berekeningen een systeem samen dat voor jou het meeste voordeel oplevert.
Welk systeem levert Solease?
Omdat we merken dat de vraag naar micro-omvormers afgelopen tijd enorm gestegen is, kun je vanaf heden via Solease ook zonnepanelen met micro-omvormer laten installeren op je dak. Het maakt hierbij niet uit of je huurt, koopt of leaset. Wij hebben gekozen voor de IQ8+-omvormers van het Amerikaanse Enphase Energy. Deze apparaten zijn van hoge, betrouwbare kwaliteit.
Vraag direct een offerte of advies aan
Onze experts kijken graag naar de mogelijkheden van jouw dak en de daarbij best passende materialen. Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan of check eerst zelf je dak met onze dakcheck.
Veelvoorkomende misvatting
Vaak worden micro-omvormers en optimizers in één adem genoemd, omdat beide apparaten compact zijn en direct onder een zonnepaneel worden geïnstalleerd. Bovendien dragen ze bij aan een verbeterde prestatie van zonnestroomsystemen in schaduwrijke omgevingen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de manier waarop ze dit bereiken, aanzienlijk verschilt.
Micro-omvormer of optimizer?
Bij een traditioneel systeem met één omvormer en zonder optimizers geldt dat alle panelen minder presteren zodra er een (deel van een) paneel in de schaduw ligt. Dat is zonde, en daarom worden optimizers toegevoegd aan een zonnestroomsysteem. Optimizers optimaliseren het paneel naar de hoeveelheid licht dat erop komt. Ze worden aangesloten tussen de bekabeling van je panelen. De kabels worden weer aangesloten op de centrale omvormer. Pas daar wordt de zonne-energie omgezet in netstroom.
Bij een systeem met micro-omvormers zit er op ieder zonnepaneel een eigen omvormer die de zonne-energie omzet naar netstroom. Daardoor heb je geen DC-stroom meer op je dak, maar alleen AC-stroom en is een centrale omvormer niet meer nodig.
Veelgestelde vragen
-
Wat is beter een omvormer of een micro-omvormer?
Of je beter kunt kiezen voor een centrale omvormer of micro-omvormer is afhankelijk van een aantal factoren. Denk aan budget, schaduw en oriëntatie van je dak en het type dak. In niet alle situaties is een micro-omvormer beter. Soms kan een centrale omvormer namelijk hetzelfde resultaat halen in combinatie met een stringomvormer of omvormer met optimizers, waarbij de prijs lager ligt en de terugverdientijd korter.
-
Hoe sluit je micro-omvormers aan op de meterkast?
Alle omvormers sluiten we aan op een AC-verzamelkabel die de zonnestroom meteen op het dak omzetten naar bruikbare wisselstroom. De stroom gaat vanaf het dak direct richting je meterkast, wel zo makkelijk!
-
Kunnen micro-omvormers tegen regen?
De micro-omvormers van Enphase zijn bestand tegen alle weersinvloeden, dus ook tegen regen. De geïsoleerde en corrosiebestendige behuizing zorgt ervoor dat het kastje goed beschermd is tegen vrijwel alles wat de natuur in petto heeft. Ze hebben daarom ook een zeer hoge IP-beschermingsklasse.
-
Waarom geen micro-omvormers?
Hoewel micro-omvormers veel voordelen bieden, zijn er ook een paar nadelen. Zo worden de omvormers direct onder de panelen geïnstalleerd, wat op zich niet erg is. Maar bij een storing kunnen monteurs de kasjes moeilijk bereiken. Gaat het kastje onverhoopt kapot, dan kunnen de kosten al snel hoger uitvallen dan bij een string omvormer. Bovendien is deze variant wat duurder in de aanschaf dan een centrale omvormer.