Hoeveel zonnepanelen nodig voor elektrisch koken?
Leestijd: 2 minuten
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om het verbruik van elektrisch koken te dekken?
Nederland moet in 2050 volledig van het gas af zijn. Dat is de doelstelling die door de overheid is gesteld om de afspraken in het Klimaatakkoord te kunnen naleven. In 2030 moet de helft van de Nederlandse huishoudens al volledig gasvrij zijn. We zien dat steeds meer mensen zich daarom nu al bezig houden met alternatieven voor het stoken en koken op gas. Elektrisch koken groeit hard in populariteit
Buiten alle voordelen die elektrisch koken heeft ten opzichte van koken op gas, wordt de CO2-uitstoot er niet minder op als er gebruik wordt gemaakt van grijze stroom. De meest bewuste manier om elektrisch te koken, is het gebruiken van zonnepanelen om de energie zelf op te wekken. Maar hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je elektrische kookplaat van voldoende stroom te voorzien?
Table of Contents
Hoe berekenen we het verbruik en de opbrengst?
De inductie koken is de populairste vorm van elektrisch koken. Er gaat nauwelijks warmte verloren, het is dus ontzettend efficiënt. Bovendien is het koken op inductie erg eenvoudig. Alleen de bodem van de pan wordt verhit, de rest van de kookplaat blijft koel. En een pan water heb je binnen een minuut aan de kook. We kiezen om deze reden voor een inductiekookplaat in dit voorbeeld.
Een gemiddelde inductiekookplaat verbruikt zo’n 1.300 watt. Een inductiekookplaat heeft een veel hoger vermogen, maar je benut hier vaak maar een deel van. De opbrengst van zonnepanelen verschilt natuurlijk erg per systeem (denk bijvoorbeeld aan zaken als het vermogen van de panelen en de oriëntatie van het dak). Daarom rekenen we in onderstaand rekenvoorbeeld met een gemiddelde opbrengst. Deze rekensom is 0,85 * het vermogen van het paneel. Bij zonnepanelen van 435 Wp is de opbrengst dan ongeveer 370 kWh per jaar.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn inductiekookplaat?
Hieronder zie je hoeveel energie je per jaar nodig hebt voor elektrisch koken in verschillende scenario’s en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dit te compenseren.
- 90 minuten per week | 100 kWh per jaar | 1 zonnepaneel nodig
- 180 minuten per week| 200 kWh per jaar | 1 zonnepaneel nodig
- 240 minuten per week | 270 kWh per jaar | 1 zonnepaneel nodig
- 300 minuten per week | 340 kWh per jaar | 1 zonnepaneel nodig
- 360 minuten per week | 400 kWh per jaar | 2 zonnepanelen nodig
Heb ik dan voldoende aan één of twee zonnepanelen voor elektrisch koken?
Het bovenstaande overzicht laat wel zien hoeveel je eigenlijk kan doen met de stroom van een enkel zonnepaneel. Maar het overzicht vertelt natuurlijk niet het hele verhaal. Zonnepanelen wekken namelijk minder op wanneer het avond wordt. De zon staat in een minder ideale hoek op de zonnepanelen en daarnaast is de kracht van de zon ook een stuk minder, waardoor de opbrengst per paneel op dat moment een stuk lager ligt dan 0,65 kWh.
Om de energie die je verbruikt tijdens het elektrisch koken direct van je zonnepanelen te ontvangen, heb je dus een stuk meer panelen nodig. Over een heel jaar gezien zijn 1 of 2 panelen echter genoeg om het verbruik van je inductiekookplaat te compenseren. Met de huidige salderingsregeling is dat een mooie balans.
Daarnaast is elektrisch koken maar een klein onderdeel van je totale stroomverbruik per jaar. Het is financieel gezien het handigst om het aantal zonnepanelen af te stemmen op je eigen totale verbruik. Wanneer je voor zonnepanelen van Solease kiest zullen wij het jaarlijkse verbruik van jouw huishouden als uitgangspunt nemen om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het verbruik op jaarbasis te compenseren.