Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024?
Zijn zonnepanelen nog rendabel in 2024? Zeker, nu de toekomst van de salderingsregeling duidelijk is blijven zonnepanelen extra rendabel. Als je je realiseert hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen, moet je wel met een hele goede reden komen om zonnepanelen af te wijzen.
De toename van het aantal zonnepanelen heeft twee voordelen: hoe meer zonnepanelen er op onze daken liggen, hoe minder milieuvervuilende alternatieven nodig zijn én hoe meer huishoudens besparen op hun energiekosten. Dat steeds meer mensen dit inzien, vinden wij natuurlijk geweldig! Toch krijgen we nog altijd vragen van mensen die willen weten of de keuze voor zonnepanelen nog rendabel is in 2024. Hier geven we in dit artikel antwoord op.
Table of Contents
Waarom vraagt men zich af of zonnepanelen nog rendabel zijn in 2024?
Ieder jaar stelt men dezelfde vraag: is de overstap op zonnepanelen nog rendabel? Net zoals velen aan het begin van het zonnepanelentijdperk zich afvroegen of zonne-energie überhaupt wel rendabel gemaakt kon worden. Toen kostte een zonnestroomsysteem nog een veelvoud van wat het nu kost. De prijzen zijn hard gedaald, zonnepanelen op je dak zijn normaal geworden.
Dat betekent ook dat subsidies en regelingen, zoals de salderingsregeling, door de overheid afgebouwd zijn of gaan worden. Dan zou je kunnen denken dat het kiezen voor zonnepanelen minder interessant is, maar wij zijn het daar niet mee eens. De reden dat deze regelingen afgebouwd worden, is dat zonnepanelen goedkoper dan ooit zijn. Zonnepanelen zijn dus ook in 2024 nog rendabel, alleen worden de kosten en opbrengsten iets anders verdeeld dan 10 jaar geleden.
Hoe zit dat ook alweer met dat salderen?
Een van de manieren waarop de overheid de groei van zonnepanelen heeft gestimuleerd is de salderingsregeling. Salderen wil zeggen dat je de stroom die de zonnepanelen op jouw dak opwekken en die jij niet gebruikt, wordt teruggeleverd aan je energiemaatschappij. Deze teruggeleverde stroom wordt weggestreept tegen de stroom die je hebt afgenomen.
De politiek heeft besloten dat de salderingsregeling voorlopig nog blijft bestaan. Als je overweegt om voor zonnepanelen te kiezen, dan is dit dus een goed moment, omdat je op dit moment nog verzekerd bent van het voordeel van de salderingsregeling. Stopt de salderingsregeling uiteindelijk toch? Dan gaat de terugverdientijd met enkele jaren omhoog, maar daarna profiteer je nog steeds van jarenlang gratis stroom.
Lees meer: Zonnepanelen nog rendabel als de salderingsregeling stopt?
Wat zijn de mogelijkheden?
Bij Solease kan je kiezen uit twee manieren om de zonnepanelen op je dak te bekostigen. Sinds 2011 hebben wij huizen in heel Nederland voorzien van zonnepanelen tegen een vast bedrag per maand. Het huren van zonnepanelen heeft als grote voordeel dat je geen grote investering hoeft te doen. Je begint direct met besparen, draait niet op voor eventuele onderhouds- of reparatiekosten en ook de kosten voor de verzekering zitten bij de huurprijs inbegrepen.
Wil je liever kopen dan huren? Op verzoek van velen bieden we ook de mogelijkheid om de zonnepanelen te kopen. Als je al zonnepanelen bij ons huurt kun je al na de eerste maand het systeem van ons overnemen voor de marktwaarde. Dit is sinds de afschaffing van de btw op zonnepanelen nog eenvoudiger.
Direct een offerte aanvragen
Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en wat ze gaan opbrengen? Doe de dakcheck om binnen een paar minuten antwoord op deze vragen te krijgen. Of vraag meteen een uitgebreide offerte aan.
Dakcheck doen Grove schatting | Offerte aanvragen Professioneel legplan |