Zonnepanelen installeren: waar moet ik op letten?
Na het kiezen van een geschikt zonnestroomsysteem voor jouw huis, is het zaak om de zonnepanelen en overige materialen te installeren. Dat laat je natuurlijk over aan specialisten met ruime ervaring. Waarschijnlijk ben je benieuwd wat er nu precies gaat gebeuren. Zijn er voorbereidingen die je kunt treffen om de installatie eenvoudiger te maken, wat staat je te wachten tijdens en na de installatie en zijn er verder nog belangrijke zaken om rekening mee te houden?
Table of Contents
Het maken van een legplan
Voordat er ook maar een dakpan aangeraakt wordt, zal er een legplan gemaakt moeten worden voor het installeren van de zonnepanelen op jouw dak. Daarbij wordt er gekeken naar hoeveel zonnepanelen er op het dak passen, wat de oriëntatie is van het dakvlak, of er een deel van het dak in de schaduw ligt en wat de kenmerken zijn van het dak. Een zorgvuldig opgesteld legplan maakt het installeren van de zonnepanelen op de installatiedag een stuk eenvoudiger. Wanneer je voor de zonnepanelen van Solease kiest, hoef jij je geen zorgen te maken over dit legplan, onze specialisten zorgen voor een optimale opstelling. Daarmee haal jij het maximale uit de mogelijkheden.
Vragen over de installatie van de zonnepanelen
Een goede installatie is cruciaal voor de veiligheid, levensduur en rendement van het systeem. Onze erkende installateurs zorgen ervoor dat de zonnepanelen op jouw dak veilig en zorgvuldig bevestigd worden. Wil jij meer weten over de installatie van de zonnepanelen op jouw dak? Bekijk ons klantportaal voor meer informatie over de (voorbereidingen van de) installatie van een zonnestroomsysteem. Hieronder geven we alvast antwoord op enkele veelgestelde vragen:
Hoelang duurt het installeren van zonnepanelen?
De installatie wordt uitgevoerd door een team van twee of drie installateurs, die de zonnepanelen binnen een dag installeren. Een gemiddeld systeem van 12 zonnepanelen ligt er meestal binnen een dagdeel op. Bij hele grote systemen, bijvoorbeeld op bedrijfsdaken kan dit meerdere dagen in beslag nemen.
Waar komt de omvormer te hangen?
De omvormer is een belangrijk onderdeel van het zonnestroomsysteem en wordt bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de panelen geplaatst, bijvoorbeeld op zolder. Dit is alleen niet altijd mogelijk of wenselijk. Plaatsing in de meterkast of bij de cv-ketel behoort in de meeste gevallen ook tot de mogelijkheden. De gemiddelde omvormer is zo’n 30 cm hoog, 40 cm breed en 15 cm diep. Om de omvormer moet er wel wat ruimte vrij blijven, zodat er voldoende ventilatie is.
De installateurs overleggen op de installatiedag of tijdens de fysieke of telefonische schouw samen met jou waar de omvormer komt te hangen en hoe de bekabeling van de zonnepanelen naar de omvormer en van de omvormer naar de meterkast aangelegd wordt. Waar het mogelijk is gebruiken we loze leidingen. Waar een mooie oplossing binnenshuis niet mogelijk is, kan de bekabeling (deels) langs de buitenmuur gelegd worden.
Kunnen mijn dakpannen beschadigd raken?
Tijdens het installeren van de zonnepanelen bestaat de mogelijkheid dat enkele dakpannen beschadigd raken. We raden daarom altijd aan om enkele dakpannen klaar te leggen als reserve. Mocht een dakpan sneuvelen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden, dan kunnen de installateurs deze direct vervangen.
Vraag een offerte aan bij Solease
Wil jij zonnepanelen huren of kopen bij Solease? Dat kan allebei! Doe zelf een dakcheck om een indicatie te krijgen wat er mogelijk is met jouw dak. Of vraag een gratis offerte aan. Wij laten dan snel van ons horen met onze maatwerkofferte.