Afbouw salderingsregeling: dit is wat je erover wilt weten
Leestijd: 5 minuten. Laatste update: februari 2024
Update: Het is duidelijk: de salderingsregeling wordt niet afgebouwd. In ons nieuwste blog lees je alles over de consequenties.
Lees meer: De Eerste Kamer is erover uit: de salderingsregeling blijft
De afgelopen jaren zijn er verschillende berichten naar buiten gekomen met allerlei ideeën over de afbouw van de salderingsregeling. Inmiddels weten we dat de salderingsregeling voorlopig in stand zal blijven.
In dit artikel zetten we belangrijke informatie over de salderingsregeling en beantwoorden we de volgende vragen:
Table of Contents
1. Wie mag salderen?
Iedereen met een kleinverbruiksaansluiting van maximaal 3×80 ampère mag salderen. De afbouw van de salderingsregeling heeft alleen effect op iedere zonnepaneeleigenaar met een kleinverbruiksaansluiting en een meter die levering en teruglevering van elektriciteit afzonderlijk kan meten. Dat kan een slimme meter zijn of een digitale meter die niet op afstand uitleesbaar is.
2. Wat is salderen?
De zonnepanelen op jouw dak wekken overdag stroom op. De stroom die je niet direct gebruikt wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Als het donker is wekken de zonnepanelen geen stroom, maar heb je meestal wel stroom nodig. Denk bijvoorbeeld aan de lampen die je ‘s avonds aan doet. Deze stroom pak je dan weer uit het net. Als je meer hebt opgewekt dan dat je afgenomen hebt, krijg je over het overschot een terugleververgoeding. Heb je meer afgenomen dan teruggeleverd, dan brengt je energiemaatschappij die in rekening.
Aan het eind van het jaar mag je de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt wegstrepen tegen de energie die je hebt afgenomen. Je kunt dit zien als dat je verkoopt (teruglevert) en inkoopt (afneemt) voor dezelfde prijs per kWh.
Opbouw stroomprijs Elke kWh die je koopt, bestaat uit drie onderdelen: de (kale) stroomprijs, energiebelasting en de opslag duurzame energie (ODE).
Aangezien teruggeleverde stroom bij het salderen evenveel waard is als stroom die je afneemt, betaal je geen energiebelasting en ODE over de gesaldeerde kWh’s. Doordat je mag salderen ben je door de overheid vrijgesteld van energiebelasting, ODE-heffing en btw voor het weggestreepte energieverbruik.
Rekenvoorbeeld: Salderen anno nu Stel, het zonnestroomsysteem op jouw dak heeft in een jaar 3500 kWh opgewekt. Jij heb in datzelfde jaar 3400 kWh verbruikt. Tot 2025 mag je het verbruik tegen hetzelfde tarief verrekenen met je opwek (3500-3400 kWh). Je streept het als het ware tegen elkaar weg. Over de resterende 100 kWh ontvang je een terugleververgoeding.
3. Zijn zonnepanelen nog wel interessant na afbouw salderingsregeling?
Zonnepanelen op jouw dak zijn nog steeds rendabel, zelfs bij afbouw van de salderingsregeling. De terugverdientijd is gemiddeld 7 jaar. Zonnepanelen zijn duurzaam en kostenbesparend, je kunt groene energie opwekken en de elektriciteitsrekening verlagen.
Stel, je koopt zonnepanelen en na 9 jaar (worst case scenario) heb je zoveel op stroom bespaard, dat je de investering eruit hebt. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Wat het systeem de resterende 14 jaar opwekt, is dus pure winst. Wij geloven daarom dat zonnepanelen interessant blijven, ook als je niet meer kunt salderen. En hoe sneller je instapt, hoe langer je nog kunt profiteren van de huidige salderingsregeling. Door de langzame afbouw van salderen kunnen we rustig toewerken naar een waardevoller gebruik van onze zonnestroom, wat nodig is om ons volle stroomnet te ontlast. Dit doe je door de opgewekte zonne-energie direct te gebruiken (op het moment dat de zon schijnt) en minder gaat afnemen van en terugleveren aan het net.
Lees ook: Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
4. Hoe kan ik maximaal profiteren van mijn zonnepanelen tijdens en na de afbouw van de salderingsregeling?
Natuurlijk wil je zoveel mogelijk uit je investering halen en zo min mogelijk betalen aan de energiemaatschappij. Dat kan simpelweg door méér van je eigen stroom te gebruiken, want elke kilowattuur die je zelf opwekt en gebruikt, hoef je niet te kopen. Dit doe je door apparaten die veel energie verbruiken overdag (als de zon schijnt) aan te zetten. Denk aan je wasmachine, vaatwasser, droger, koken, opladen, enzovoorts. Het liefst na elkaar, anders verbruik je mogelijk meer dan je zonnepanelen op dat moment opwekken.
Over het algemeen is het zo dat de veel mensen overdag niet thuis zijn en dus ook weinig verbruiken. Het eigen verbruik ligt nu op jaarbasis gemiddeld rond de 30% , maar we kunnen richting de 60 à 70% gaan. Ook als je niet thuis bent, kun je eigen verbruik te verhogen, bijvoorbeeld door je huis slim te maken. Het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, maar ook nu al kan je bepaalde apparaten op afstand aanzetten. Dit zal in de toekomst steeds meer voorkomen, totdat je dus volledig met de apparaten in je huis in verbinding staat. Zo zien wij straks apparaten overdag aangaan, omdat een app jou een seintje geeft dat er voldoende stroom wordt opgewekt om bijvoorbeeld de auto op te laden of de vaatwasser te laten draaien.
Opslaan duurzame energie in huis
Een andere manier om meer van je zelf opgewekte stroom te gebruiken is door een thuisbatterij. Met een thuisbatterij ben je onafhankelijk van de salderingsregeling. De energie die je overdag opwekt kun je met een thuisbatterij ‘s avonds gebruiken om mee te koken en de lampen aan te doen. Interesse in een thuisbatterij? Geef het door aan onze solar consultants en zij denken mee over de mogelijkheden. Zo ben je pas echt zelfvoorzienend, onafhankelijk, 100% groen én voorbereid op de toekomst!
Solease ontzorgt graag en onze rol zal zijn om onze klanten te helpen/adviseren om het eigen verbruik in huis te verhogen. Hoe dit er precies in de praktijk uit gaat zien, dat is voor ons ook nog even zoeken, maar wij hebben zin in deze energietransitie!
Lees ook: 10 redenen om te wachten met zonnepanelen