Wat is een micro-omvormer voor zonnepanelen?
Leestijd: 5 minuten
Wat is een micro-omvormer voor zonnepanelen?
Een zonnestroomsysteem bestaat niet alleen uit zonnepanelen. Een (micro-)omvormer is, naast de zonnepanelen, een belangrijk onderdeel van het zonnestroomsysteem. De omvormer zet namelijk de zonnestroom (gelijkstroom) om in stroom dat geschikt is voor in huis (wisselstroom). Naast een omvormer en de zonnepanelen bestaat het zonnestroomsysteem uit de volgende onderdelen.
Table of Contents
De kenmerken van micro-omvormers voor zonnepanelen
Een micro-omvormer is wel een stuk kleiner dan een gewone omvormer, maar dat er micro in de naam staat betekent niet dat hij microscopisch klein is. Je kunt het apparaat met het blote oog gewoon zien! Sterker nog, hij heeft de grootte van een half A4tje. In een systeem met micro-omvormers heeft elk zonnepaneel in principe zijn eigen micro-omvormer.
Bij een systeem waarbij alle zonnepanelen op een centrale omvormer wordt aangesloten, hangt de omvormer binnen, meestal op zolder. Bij een systeem met micro-omvormers is dat niet nodig, want deze worden direct onder het zonnepaneel geplaatst. Om verbinding te maken met het internet, zodat je kunt monitoren, wordt er wel een klein kastje in huis geplaatst. Dit kastje is ongeveer zo groot als een router/modem en komt meestal in de meterkast te hangen.
Veelvoorkomende misvatting
Micro-omvormers worden regelmatig in één adem genoemd met optimizers. Dat is eenvoudig te verklaren, want beide apparaten zijn klein en worden direct onder een zonnepaneel gemonteerd. Daarnaast zorgen ervoor dat zonnestroomsystemen in schaduwrijke omgevingen beter presteren. De manier waarop ze dit doen, is echter niet hetzelfde.
Verschil optimizer en micro-omvormer
Bij een traditioneel systeem met één omvormer en zonder optimizers geldt dat alle panelen minder presteren zodra er een (deel van een) paneel in de schaduw ligt. Dat is zonde, en daarom worden optimizers toegevoegd aan een zonnestroomsysteem. Optimizers zijn elektronische chips die negatieve invloed van schaduw minimaliseren. Ze worden aangesloten tussen de bekabeling van je panelen. De kabels worden weer aangesloten op de centrale omvormer. Pas daar wordt de zonne-energie omgezet in netstroom. Bij een systeem met micro-omvormers zit er op ieder zonnepaneel een eigen omvormertje die de zonne-energie omzet naar netstroom. Panelen in de zon hebben daardoor geen ‘last’ van panelen in de schaduw en een centrale omvormer is niet meer nodig.
Lees meer over andere type omvormers, zoals stringomvormers en omvormers met optimizers.
Voordelen van een micro-omvormer bij zonnepanelen
Doordat elk zonnepaneel zijn eigen micro-omvormer heeft, werken ze onafhankelijk van elkaar. De panelen die dan bijvoorbeeld een deel van de dag een beetje schaduw vangen, hebben dan geen invloed op de andere panelen. Ook kunnen de zonnepanelen overal op het dak geplaatst worden (of zelfs op meerdere dakvlakken), omdat je niet beperkt wordt door een minimum aantal panelen dat nodig is om de opstartspanning te halen.
Voordelen:
- Je haalt het maximale uit je zonnepanelen, omdat elk paneel individueel werkt.
- In plaats van een omvormer wordt er binnen een kastje geplaatst om verbinding te maken met het internet.
- Het zonnestroomsysteem is makkelijker uit te breiden.
- Zonnepanelen kunnen overal geplaatst worden, omdat ze niet afhankelijk zijn van andere panelen om een bepaalde opstartspanning te halen./li>
Nadelen van een micro-omvormer bij zonnepanelen
Een micro-omvormer heeft fijne voordelen, maar de nadelen zijn ook belangrijk bij het maken van je keuze. Een micro-omvormer is bijvoorbeeld een stuk duurder in aanschaf dan een stringomvormer of een omvormer met optimizers. Een (string)omvormer wordt binnen geplaatst, maar de micro-omvormer niet. Wanneer een micro-omvormer stuk gaat is het ook moelijker bereikbaar voor de monteur, dan wanneer de omvormer binnen hangt.
Nadelen:
- Duurder in aanschaf dan een stringomvormer of omvormer met optimizers
- De micro-omvormers zijn lastiger bereikbaar bij het uitvoeren van serviceklussen/reparaties
Wat kost een zonnepaneel met micro-omvormer?
De kosten voor een micro-omvormer lopen sterk uiteen, afhankelijk van het merk, de specificaties van het systeem en de aanbieder. Houd rekening met een prijs van €100 tot €150 per zonnepaneel. Dit kan al snel oplopen wanneer je een systeem van 6, 10, 15 of zelfs meer zonnepanelen laat plaatsen. De micro-omvormers leveren niet altijd voldoende extra opbrengst op om deze significante meerprijs te verantwoorden. Daarom is het goed om verschillende type omvormers met elkaar te vergelijken (omvormer met optimizers, stringomvormer).
Is een micro-omvormer geschikt voor zonnepanelen op mijn dak?
De keuze voor je omvormer hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan budget, schaduw, oriëntatie van je dak en type dak. Het lijkt een goede keuze om bij de zonnepanelen voor een micro-omvormer te kiezen, omdat je het maximale uit elk paneel haalt. Alleen is dit misschien ook mogelijk met een stringomvormer of een omvormer met optimizers, waarbij de prijs lager ligt en je terugverdientijd daardoor korter is. Laat je dus adviseren door een zonnepanelenexpert wanneer je de keuze maakt om zonnepanelen te nemen. Zij kunnen nauwkeurige berekeningen maken en op basis daarvan een systeem samenstellen die voor jou het meeste voordeel oplevert.