Salderingsregeling voor bedrijven
16/10/24 – De salderingsregeling maakt zonnepanelen een aantrekkelijke investering voor MKB. Mocht de regeling definitief stoppen vanaf 2027 is het slim je nu alvast voor te bereiden. We kijken in deze blog naar de overweging om te kiezen voor batterijen.
Table of Contents
Salderingsregeling voor bedrijven: Wat betekent het einde ervan, en waarom investeren in batterijen slim is
Zonne-energie is een populaire keuze voor bedrijven die kosten willen besparen en duurzaam willen opereren. De salderingsregeling heeft deze overstap aantrekkelijk gemaakt, maar met het vooruitzicht dat de regeling op 1 januari 2027 stopt, wordt het belangrijk om te heroverwegen hoe je als MKB’er zonne-energie optimaal kan benutten. Een slimme oplossing kan het investeren in batterijen zijn. In deze blog kijken we naar de voordelen van batterijen bij het wegvallen van de salderingsregeling.
Hoe werkt de salderingsregeling voor bedrijven?
Hoewel de salderingsregeling oorspronkelijk was ontworpen voor particulieren, kunnen ook kleine en middelgrote bedrijven die zijn aangesloten op een kleinverbruikaansluiting (tot 3×80 Ampère) gebruikmaken van deze regeling. Bedrijven die meer energie opwekken dan ze verbruiken, kunnen de overtollige stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier compenseert dit door een vermindering op de energierekening, wat resulteert in lagere energiekosten. Echter ziet het ernaar uit dat de salderingsregeling vanaf 2027 stopgezet wordt, bedrijven zouden dan geen vergoeding meer voor teruggeleverde energie krijgen.
De voordelen van batterijen na 2027
Met het einde van de salderingsregeling wordt het voordeliger om opgewekte zonne-energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Batterijen kunnen overtollige energie opslaan voor gebruik op momenten dat de zon niet schijnt, zoals ‘s avonds of tijdens bewolkte dagen. Dit biedt verschillende voordelen:
Maximale zelfconsumptie
Zodra de saldering stopt, wordt het financieel gunstiger om opgewekte zonne-energie direct te gebruiken in plaats van terug te leveren. Batterijen slaan overtollige energie op, waardoor bedrijven minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet.
Vermijden van piektarieven
Bedrijven kunnen energie opslaan tijdens goedkope daluren en deze gebruiken tijdens piekuren, wanneer de elektriciteitsprijzen hoger zijn. Dit verlaagt de energierekening en beschermt tegen stijgende energieprijzen. Goed om hierbij te vermelden is dat dit alleen geld wanneer je als bedrijf een dynamisch energiecontract hebt.
Geen verzwaring nodig
Wanneer een bedrijf meer energie gaat gebruiken, kan het zijn dat er een verzwaring van het net nodig is. Batterijen kunnen dan uitkomst bieden. Dit kan interessant zijn, omdat de investering van batterijen zich terugverdient. Een verzwaring is een eenmalige hoge investering en brengt mogelijk ook hoge jaarlijkse kosten met zich mee.
Energiezekerheid en onafhankelijkheid
Batterijen kunnen dienen als back-upbron tijdens stroomuitval, cruciaal voor bedrijven die afhankelijk zijn van constante stroomvoorziening. Wil je batterijen voor jouw bedrijf ook specifiek als back-upbron gebruiken? Geef dit dan aan bij je adviesgesprek. Niet alle batterijen zijn hier namelijk even geschikt voor.
Bescherming tegen stijgende energiekosten
Energieprijzen zijn de laatste jaren volatiel en de verwachting is dat ze in de toekomst verder zullen stijgen. Door een batterijopslagsysteem te installeren, kan je als bedrijf meer controle krijgen over de eigen energiekosten. Het zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet, waardoor je minder last zal hebben van stijgende prijzen.
Uiteraard staan we daarnaast ook even stil bij de nadelen van batterijen.
Nadelen van batterijen voor bedrijven:
Hoge initiële kosten:
De aanschaf en installatie van batterijen vereisen een aanzienlijke investering. Hoewel de prijzen van batterijopslag in de afgelopen jaren zijn gedaald, kunnen ze nog steeds een financieel obstakel vormen. In dat geval kan het huren van batterijen ook een mooie oplossing bieden.
Beperkte capaciteit:
De capaciteit van batterijen is vaak beperkt in vergelijking met de totale hoeveelheid energie die een zonnepaneelsysteem kan opwekken. Dit betekent dat je als bedrijf mogelijk nog steeds afhankelijk zult zijn van het elektriciteitsnet voor een deel van het energieverbruik.
Afweging terugverdientijd:
Het duurt doorgaans langer om de investering in een batterij terug te verdienen dan bij zonnepanelen alleen, het totale systeem is immers duurder. De terugverdientijd is echter lastig te berekenen. Dit komt onder meer omdat ieder bedrijf om een ander moment stroom verbruikt, dit afhankelijk is van het type energiecontract en van de manier waarop je een batterij inzet.
Minder batterijen nodig bij verbruik overdag
Als je bedrijf vooral overdag stroom gebruikt, wanneer zonnepanelen het meeste energie produceren, heb je minder batterijen nodig. Je maakt dan direct gebruik van de opgewekte zonne-energie zonder deze eerst op te hoeven slaan. Bedrijven die tijdens kantoortijden of productietijden de meeste energie gebruiken, kunnen het grootste deel van hun verbruik meteen afdekken met zonnestroom. Dit verkleint de behoefte aan batterijopslag.
Zonnepanelen: Nog steeds voordeliger zonder saldering
Hoewel de salderingsregeling stopt, blijven zonnepanelen op de lange termijn voordeliger dan geen zonnepanelen. Zonnepanelen leveren gratis energie op, en bedrijven kunnen deze direct verbruiken of opslaan in batterijen. Hierdoor blijven de energiekosten lager dan wanneer je volledig afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Zelfs zonder saldering betalen bedrijven uiteindelijk minder voor hun energie dankzij lagere verbruikskosten en bescherming tegen stijgende energieprijzen.
Conclusie: Voorbereiden op het einde van de salderingsregeling
Het einde van de salderingsregeling in 2027 betekent dat bedrijven slimmer moeten omgaan met zonne-energie. Hoewel batterijen een aanzienlijke investering vereisen (mits je ze huurt uiteraard), kan deze op de lange termijn kostenbesparend zijn. Als je bedrijf overdag de meeste energie verbruikt, heb je bovendien minder batterijopslag nodig. Al met al ben je met zonnepanelen zeker nog goedkoper uit dan zonder.
Twijfel je nog, wil je meer info over koop of huur of heb je hulp nodig bij het uitrekenen van jouw voordeel?
Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan, dan denken we met je mee over de mogelijkheden!