Krijg ik subsidie op zonnepanelen in 2024
Om de opkomst van zonnepanelen in het Nederlandse straatbeeld te stimuleren voerde de overheid een landelijke subsidie in. Dit moest ervoor zorgen dat consumenten ondanks de hoge kosten toch vaker voor zonne-energie zouden kiezen.
In 2024 is de gemiddelde prijs van zonnepanelen flink gedaald ten opzichte van tien jaar geleden en zijn zonnepanelen de norm geworden. De landelijke subsidie op zonnepanelen is enkele jaren geleden stopgezet, simpelweg omdat zonnestroomsystemen op de meeste daken goedkopere stroom leveren dan je van energieleveranciers kunt kopen en mensen ook zonder subsidie zonnepanelen bleven aanschaffen.
Ondanks dat de landelijke subsidie is stopgezet, zijn er nog steeds verschillende voordelen waar je aanspraak op kunt maken bij het kiezen voor zonnepanelen. Wij zetten alles voor je op een rijtje.
Table of Contents
Subsidie op zonnepanelen door gemeentes in 2024
De landelijke subsidie op zonnepanelen mag in 2024 dan niet meer actief zijn, er zijn nog steeds gemeenten die subsidies aan hun inwoners verstrekken om duurzaam wonen te stimuleren. Omdat dit per gemeente verspilt of, wanneer en hoeveel subsidie je kan krijgen, raden we je aan om op de website van jouw gemeente te kijken voor meer informatie.
Andere manieren om te besparen op zonnepanelen
Als je gemeente geen subsidie geeft op zonnepanelen zijn je kansen op voordeligere zonnepanelen nog niet verkeken. Er zijn namelijk twee regelingen waar iedere huiseigenaar met zonnepanelen van kan profiteren: salderen en de btw-teruggave.
Salderen
De salderingsregeling is een vorm van subsidie op zonnepanelen die ook in 2024 nog volledig van kracht is. Door je zonnestroomsysteem op het elektriciteitsnet aan te sluiten kun je energie die je over hebt terugleveren aan je energiemaatschappij en energie die je tekort komt weer ontvangen. De energie die je ontvangt wordt weggestreept tegen de energie die je levert. Deze regeling blijft in ieder geval tot 2025 van kracht en zal (mogelijk) daarna stapsgewijs worden afgebouwd. Hierover moet de nieuw te vormen regering nog een definitief besluit nemen. Door nu voor zonnepanelen te kiezen, profiteer je dus in ieder geval nog van deze regeling.
Afschaffing van de btw op zonnepanelen
Bij het kopen van zonnepanelen hoef je als particulier vanaf 1 januari 2023 geen btw meer te betalen. Mits het zonnestroomsysteem jaarlijks niet meer opwekt dan 10.000 Wp. Dit scheelt veel tijd. Huur je onze zonnepanelen? Dan betaal je nog steeds 21% btw, aangezien je hier betaalt voor een dienst. Mocht je huren en later besluiten de zonnepanelen over te nemen? Dan kun je alsnog de zonnepanelen zonder btw overnemen.
Lees ook: 0% btw-tarief op zonnepanelen
Zakelijke subsidies op zonnepanelen in 2024
Als ondernemer kun je gebruik maken van verschillende regelingen om goedkoper zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn maar liefst vijf manieren waarop je als ondernemer kunt besparen op de zakelijke aanschaf van zonnepanelen:
- Subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproducten
- Milieu-inversteringsaftrek
- Kleinschaligheidsaftrek
- Willekeurige milieu-investeringen
- Verhoging van de energie-investeringsaftrek
Direct een offerte aanvragen
Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en wat ze gaan opbrengen? Doe de dakcheck om binnen een paar minuten antwoord op deze vragen te krijgen. Of vraag meteen een uitgebreide offerte aan.
Dakcheck doen Grove schatting | Offerte aanvragen Professioneel legplan |