Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Er zijn op dit moment in Nederland nog heel veel geschikte daken die geen zonnepanelen hebben. Daar wil Solease verandering in brengen! Wil jij weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? En hoeveel zonnepanelen je dan nodig hebt? In dit artikel lees je hoe jouw dak wordt beoordeeld en adviseren wij je het aantal zonnepanelen.
Table of Contents
Geschikte daken voor zonnepanelen
De vraag of een dak geschikt is voor zonnepanelen is eigenlijk tweeledig. Enerzijds kijken wij of het dak zelf geschikt is: of er voldoende ruimte vrij is voor 4 panelen of meer, of de onderconstructie voor de panelen gemonteerd kan worden op het type dakbedekking, of de dakconstructie sterk genoeg is om het zonnestroomsysteem moeiteloos 25 jaar te kunnen dragen, en of de installatie veilig uitgevoerd kan worden. Zo zullen de meeste aanbieders (waaronder wijzelf) geen zonnepanelen leggen op een dakkapel zonder dakpannen. De constructie ervan is simpelweg vaak niet sterk genoeg en het dakoppervlak vaak te klein. Daardoor is er meer risico op lekkages en/of schade aan de dakkapel of het systeem.
Anderzijds is het de vraag of de investering zichzelf terugverdient: vangt het dak genoeg zon en is daarmee de verwachte opbrengst groot genoeg om de investering terug te verdienen? Om een voorbeeld te geven. Het kan zijn dat het technisch mogelijk is om zonnepanelen te installeren op een dak dat noordelijk georiënteerd is en vol in de schaduw ligt, maar dat het niet rendabel is. In dat geval kunnen wij een dak ook als niet geschikt voor zonnepanelen bestempelen.
Kortom, bij het bepalen of een dak geschikt is of niet, kijken we zowel naar de praktische haalbaarheid en veiligheid als naar het financiële plaatje. Hoe meer bijzonderheden een dak heeft, hoe meer materialen, tijd en dus ook geld nodig is om een veilige installatie mogelijk te maken. Dit is voor veel aanbieders dan ook de reden om alleen daken die aan bepaalde richtlijnen voldoen als geschikt voor zonnepanelen te bestempelen.
De richtlijnen van Solease
Wij installeren op schuine daken met een hellingshoek tussen de 15 en 60 graden. Op platte daken mag de hellingshoek niet hoger zijn dan 7 graden. Dit is om de stabiliteit van het systeem te kunnen garanderen. De meeste daken in Nederland hebben een schuin dak met dakpannen of een plat dak met bitumen dakbedekking. Hier wordt eigenlijk altijd op geïnstalleerd, mits de kwaliteit van de dakconstrucie het toelaat om een zonnestroomsysteem te dragen op lange termijn.
Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw dak een ander soort daktype, vorm of dakbedekking heeft. Bij bijvoorbeeld een mansarde dak (Franse kap), verschilt het per situatie of wij hier op kunnen installeren. Dit heeft te maken met de valbeveiliging voor de installateurs, die vanwege de afwijkende dakrand niet altijd toe te passen is. In het geval van dakpanplaten, golfplaten en sandwichpanelen kunnen we in de meeste gevallen wél installeren, hier wordt een andere installatiemethode toegepast. Helaas kunnen wij niet installeren op sedum, riet, shingles, leisteen, fels (zink) en gekruiste dakpannen. Ook zijn zonnepanelen via ons niet mogelijk bij een huurhuis of als jouw huis onderdeel is van een VVE.
Het legplan maken
Als we een dak beoordelen, maken we gebruik van geavanceerde software programma’s, bestaande uit 3D hoogtedata, luchtfoto’s en streetview foto’s. Hiermee kunnen we het volgende heel precies berekenen:
- Het aantal panelen dat op je dak past
- Hoeveel kWh de panelen op jouw dak kunnen opwekken
- Op welke plekken en hoelang er schaduw op je dak valt
- Welke dakvlakken de beste zoninstraling hebben.
Het kan voorkomen dat door de ligging van het huis het dak niet goed zichtbaar is vanaf de straat. Dan zullen we je vragen om zelf foto’s aan te leveren, om een zo passend mogelijk legplan te kunnen maken.
Beschikbare ruimte: hoeveel zonnepanelen passen er op je dak?
Zonnepanelen zijn er in verschillende afmetingen. De meest voorkomende afmeting tegenwoordig is 177 x 105 cm. Op schuine daken kunnen de zonnepanelen liggend of staand (landscape of portrait) geïnstalleerd worden. Op platte daken liggen de panelen in een stellage, met een hellingshoek van ongeveer 15 graden en met ruimte tussen de rijen om schaduwvorming te voorkomen. Bij het inmeten van jouw dak, houden wij rekening met schaduwverlies door obstakels en hanteren wij vastgestelde marges tot erfgrenzen en dakranden.
Schaduwvorming en instraling
De eigenschappen van je dak zijn niet de enige factoren die een rol spelen bij het bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. De oriëntatie van je huis en de omgeving rond je huis zijn ook voor een groot deel bepalend voor de geschiktheid van jouw dak.
Schaduwvorming op je dak kan het rendement van je panelen omlaag halen. Denk bijvoorbeeld aan schaduwgevende objecten: het huis van de buren dat hoger ligt, een boom in de voortuin of zelfs een ontluchtingspijp op het dak. Alles wat schaduw geeft kan invloed hebben op de opbrengst van één of meerdere panelen. Naast direct zonlicht, kan een object of muur ook indirect licht wegnemen. Dit is indirecte lichtval (ook wel diffuus licht genoemd) dat weerkaatst wordt via de lucht en oppervlaktes om het paneel heen, en is ook erg belangrijk voor de opbrengst van zonnepanelen.
Als je een zonnestroomsysteem wilt installeren op een dak dat schaduw vangt, is het beter om de schaduw zoveel mogelijk te ontwijken, optimizers te gebruiken, minder panelen te nemen of helemaal geen panelen te nemen. Als je ons jouw dak laat beoordelen, kijken wij wat er mogelijk is en zullen we je van zo goed mogelijk advies voorzien om toch aan jouw behoeften te kunnen voldoen.
De zoninstraling op je dak is afhankelijk van ligging en hellingshoek. Kortom; des te zuidelijker en des te platter de hellingshoek (vanaf 15 graden), hoe langer en sterker de zon straalt op je dak en dus ook hoe meer je opwekt. De ideale hellingshoek van het paneel ten opzichte van de zon is ongeveer 35 graden op het zuiden, maar daken op het oosten of westen zijn in veel gevallen ook gewoon geschikt voor zonnepanelen.
Lees meer over instraling en hellingshoek in: Is een dak op het noorden geschikt voor zonnepanelen?
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Het aantal panelen dat wij adviseren hangt af van de beschikbare ruimte en jouw jaarlijkse energieverbruik (kWh). Als jouw verbruik gaat veranderen in de toekomst dan is het zinvol om daar nu al op in te spelen. Stel je wilt op termijn een elektrische auto aanschaffen en er is voldoende ruimte op je dak, dan is het verstandig om alvast genoeg panelen op je dak te leggen zodat je jouw (toekomstige) verbruik dekt. Wij raden het af om zoveel mogelijk panelen op je dak te leggen, zonder dat je dit zelf gaat gebruiken, nu en in de toekomst. Dit is namelijk niet rendabel. De kosten van het huren of kopen van de panelen zijn waarschijnlijk hoger dan dat je terug gaat krijgen van je energiemaatschappij.