Hoe kies je de beste omvormer?
Of je nou zonnepanelen gaat huren of kopen, het blijft lastig om het beste materiaal uit te kiezen als je geen expert bent. Je bent altijd op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Regelmatig krijgen wij vragen over het merk, type technologie en principe-werking van onze materialen. Die vragen beantwoorden we natuurlijk graag! Dit keer lichten we onze keuze voor de omvormer toe en waar we allemaal op letten.
Table of Contents
Wat doet een omvormer nu eigenlijk?
Een omvormer zet de energie dat opgewekt wordt door de zonnepanelen om in stroom dat geschikt is voor in huis. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op, maar de stroom die wij in huis gebruiken is wisselstroom.
Meer lezen over uit welke onderdelen het zonnestroomsysteem bestaat? Lees dan dit artikel.
Beste omvormer kiezen
Een omvormer komt er niet zomaar in bij Solease. Wij stellen hoge eisen aan onze producten. Uiteraard verwachten we van onze partners dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, maar waar letten we nog meer op?
Hoog rendement & synergie
Natuurlijk moet de omvormer een goed rendement opleveren. Maar wij kijken nog een stukje verder dan onze neus lang is; we kijken ook naar het rendement in combinatie met de andere componenten en factoren (de panelen, de bekabeling en de ligging van de panelen). Een combinatie van goede componenten levert namelijk niet automatisch een goed systeem op. Een omvormer en een zonnepaneel moeten een goede match zijn, waarbij voor een optimale prestatie van het systeem het vermogen van de omvormer net iets minder moet zijn dan het vermogen van de panelen. Waarom? In Nederland hebben we heel veel uren met weinig zonlicht en een handjevol uren met maximale zon. Het is dus belangrijk dat de omvormer maximaal presteert bij relatief weinig zon, om het meeste uit de panelen te halen.
Schaduwproof
In de bebouwde omgeving is er bijna altijd wel een moment dat er schaduw op het paneel valt. Denk aan die boom van de buren, een schoorsteen of een dakkapel. Onze Solar designers maken bij ieder dak de afweging welke omvormer het beste bij de situatie past. Het ideale dak (zonder schaduw) voeren we meestal uit met een stringomvormer (bijvoorbeeld Growatt), omdat hier het maximale rendement uit gehaald kan worden. De opbrengst is hoog en de huurprijs iets lager dan bij een dak met schaduw. Bij een schaduwdak kiezen we voor een systeem met optimizers van SolarEdge. Hoe dat werkt? Een traditioneel systeem kan je vergelijken met oude kerstboomverlichting. Als één lampje (paneel) het niet doet (in de schaduw ligt), heeft dat een negatief effect op de rest van de lampjes (het systeem). Door de optimizers kunnen we toch het maximale uit elk paneel halen. Ook al valt er schaduw op één paneel, presteert de rest van de panelen nog steeds goed. Dit is iets duurder, maar minimaliseert de invloed van schaduw en haalt daardoor het maximale rendement.
Garanties, levensduur en prijs van een omvormer
Het grote voordeel van huren is dat wij een goed werkend systeem garanderen. Als klant heb je niets te maken met de productgaranties die wij krijgen van onze leveranciers. Aangezien wij het onderhoud en eventuele reparaties doen, kijken wij scherp naar de kwaliteit van de producten en de garanties daarop (we investeren hier tenslotte miljoenen euro’s in). Pas als je besluit om het systeem over te nemen, zijn productgaranties van belang voor jou als klant.
We kijken niet alleen naar de garanties die op papier worden gegeven, maar ook naar het nakomen van de afspraken van de leverancier. Belangrijk hierbij is de stabiliteit van de fabrikant, we stellen ons de vraag of de fabrikant in staat is om zijn garanties over enkele jaren na kan komen. Gaat deze niet failliet? De panelen hebben namelijk een levensduur van ongeveer 30 jaar, de omvormers hebben een garantie tussen 5-25 jaar.
Uiteraard kijken we ook naar de prijs, we kijken hier verder dan de aanschafprijs, die is natuurlijk belangrijk, maar veel belangrijker zijn de totale kosten over de levensduur van het systeem.
Betrouwbaar materiaal
Scoort een product niet voldoende op een van de bovenstaande punten dan gaan wij er niet mee in zee. Er zijn altijd producten die goedkoper of technisch beter zijn. Uiteindelijk kiezen we voor duurzaamheid en stabiliteit. We kiezen niet automatisch voor de goedkoopste oplossing of de allernieuwste technologie die nog bewezen moet worden.
Misschien een beetje saai, maar we staan voor een goed werkend systeem. Dit systeem moet voor onze klanten zo min mogelijk risico’s met zich meebrengen, zodat wij de huurprijs laag kunnen houden en zij ook kunnen genieten van de panelen als ze die overgenomen hebben.