Verschillen tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen
Leestijd: 3 minuten. Laatste update: juni 2021
Je denkt na over zonnepanelen. Mooi, dat is al een stap in de goede richting! Alleen waar moet je voor kiezen: zonnepanelen met glas of folie? En dan heb je ook nog blauwe zonnepanelen en zwarte zonnepanelen. Je leest hier meer over de verschillen tussen glas-glas zonnepanelen en glas-folie panelen.
Table of Contents
Wat is het verschil tussen glas-glas en glas-folie?
Glas-folie zonnepanelen zijn de meest gangbare panelen in de markt en wordt bij elke zonnepanelenaanbieder aangeboden. Het komt dus vaak voor dat je als consument niet voor glas-glas zonnepanelen kan kiezen, omdat dit simpelweg niet door de partij wordt aangeboden.
Materiaal
Het verschil tussen deze twee panelen is de opbouw van het zonnepaneel. Zonnepanelen worden laag voor laag opgebouwd. In totaal worden er vijf lagen gebruikt. Het verschil tussen de twee zonnepanelen zit alleen in de laatste laag: de achterkant. Een glas-folie zonnepanelen bestaat uit een laag glas, een laag lijmfolie (EVA), een laag zonnecellen, nog een laag lijmfolie en aan de achterzijde kunststof folie. Bij glas-glas panelen wordt voor de achterzijde glas gebruikt in plaats van kunststof folie.
Lees ook: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor ... ?
Glas-glas zonnepanelen zijn duurder
De prijs van glas-glas panelen kan soms wel 20 tot 50% hoger zijn dan van glas-folie panelen. Dit komt onder andere doordat deze zonnepanelen een moeilijker productieproces ondergaan. Bij het maken van het paneel mag er namelijk geen enkel klein luchtbelletje ontstaan, als dit gebeurt, dan is het paneel niet meer bruikbaar. Daarnaast is een glas-glas paneel zwaarder en het hogere gewicht draagt ook bij aan hogere kosten (bijv. transport). Kortom: Een zonnestroomsysteem is vaak al een aardige investering en glas-glas maakt de investering nog groter.
Vermogensgarantie
Zonnepanelen hebben helaas niet het eeuwige leven. Ieder zonnepaneel, hoe hoog de kwaliteit en hoe goed de techniek ook is, zal na een bepaald aantal jaar minder gaan presteren. Meestal geven fabrikanten bij een glas-folie zonnepaneel dan ook een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar. Dit heeft er mee te maken dat het zonnepaneel door de jaren heen gaat slijten door vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. Een glas-glas zonnepaneel krijgt van de fabrikanten een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar. Het paneel is iets minder vatbaar voor vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen, maar ook dit paneel slijt door de jaren heen.
Opbrengst
Bij glas-glas zonnepanelen wordt aangegeven dat het paneel 25% meer opbrengst heeft dan een glas-folie paneel. De 25% wordt dan gerekend over de duur van de garantieperiode. Op glas-glas zonnepanelen wordt, zoals eerder genoemd, 30 jaar vermogensgarantie gegeven. Zonnepanelen.net heeft een mooie vergelijking gemaakt, waarbij glas-glas vergeleken wordt met glas-folie. Op glas-folie wordt meestal 25 jaar vermogensgarantie gegeven dus dat houden ze aan in de vergelijking. Je ziet in de tabel dat na 25 jaar het verschil in opbrengst maar 5% meer is. Om aan de 25% meer opbrengst te komen moet je de opwek over een periode van 30 jaar voor glas-glas panelen vergelijken met de opwek over een periode van 25 jaar voor glas-folie panelen, dat is natuurlijk geen eerlijke vergelijking. Het is namelijk niet zo dat na 25 jaar een glas-folie zonnepaneel niks meer opwekt, maar dan wordt het vermogen van het paneel niet langer gegarandeerd.
Langere terugverdientijd bij glas-glas zonnepanelen
Als de opbrengst maar 5% meer is dan een glas-folie paneel en de prijs van de panelen zo’n 20 tot 50% hoger ligt, dan is de rekensom makkelijk gemaakt en heb je dus ook een langere terugverdientijd op een glas-glas zonnestroomsysteem.
Lees meer: Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
Voordelen glas-glas zonnepanelen
- Hoog rendement
- langere vermogensgarantie
- lage degradatiesnelheid
Nadelen glas-glas zonnepanelen
- Duurder dan glas-folie zonnepanelen
- Beperkt aanbod
Voordelen glas-folie zonnepanelen
- Meest gebruikte zonnepaneel
- Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
- Bewezen techniek die ruim verkrijgbaar is
Nadelen glas-folie zonnepanelen
- Minder hoog rendement dan glas-glas
- Degradeert iets sneller dan glas-glas zonnepanelen
Kortom, glas-folie panelen zijn goedkoper en hebben een kortere terugverdientijd, waardoor ze financieel aantrekkelijk zijn. Voor de lange termijn zijn glas-glas panelen duurzamer met minder vermogensverlies en een langere levensduur.
Onze materiaalkeuze
Bij Solease installeren wij glas-folie zonnepanelen. De merken en materialen waar wij mee werken voldoen aan strenge kwaliteitseisen en daarnaast willen we zonnepanelen financieel aantrekkelijk houden voor de klant. Daarom kopen wij de zonnestroomsystemen in bij grote, betrouwbare leveranciers met een lange levensverwachting.
Lees meer: Hier vind je meer informatie over onze materialen, garanties en producteisen.