Een thuisbatterij voor zonnepanelen
Niet alle stroom die jouw zonnestroomsysteem opwekt wordt direct gebruikt door de apparaten in huis. Staat de airco aan op een klaarlichte dag? Dan benut je de zonne-energie zonder tussenkomst van je energiemaatschappij of netbeheerder. Maar wat gebeurt er als de zonnepanelen op je dak stroom opwekken terwijl jij op vakantie of op het werk bent? Kan je die stroom opslaan in een accu? In dit artikel lees je alles over de zin en onzin van een thuisbatterij voor zonnepanelen.
Table of Contents
Zijn er accu’s voor zonnepanelen?
Ja, die zijn er zeker. Een van de meest bekende thuisbatterijen is de Powerwall van Tesla. Er zijn veel andere merken die vergelijkbare accu’s op de markt gebracht hebben. Deze accu’s zijn geschikt voor huizen met zonnepanelen, maar worden ook gebruikt als back-up in delen van de wereld waar het stroomnetwerk niet zo betrouwbaar is. Heb je een server of beveiligingsinstallatie die absoluut niet zonder stroom mag komen te zitten? Dan biedt zo’n accu de perfecte uitkomst.
Het nut van een thuisbatterij in Nederland in 2024
In Nederland is de thuisbatterij om meerdere redenen nog niet echt ingeburgerd. We noemden de betrouwbaarheid van het stroomnetwerk al. Volgens Netbeheer Nederland krijgen huishoudens gemiddeld eens in de vier jaar met een stroomstoring te maken. In andere landen gebeurt dit veel vaker en biedt een thuisbatterij dus echt een oplossing voor een groot probleem. Wel kan een thuisbatterij toekomstige problemen aan het stroomnet helpen voorkomen. De belangrijkste reden dat we in Nederland weinig gebruik maken van thuisbatterijen is de salderingsregeling. Dat zit zo:
Salderen en terugleveren
In Nederland compenseer je iedere kWh die je opwekt maar niet verbruikt met de stroom die je wel hebt verbruikt. Voorbeeld: de zonnepanelen op je dak wekken 1.000 kWh op. Jij verbruikt in totaal 900 kWh, waarvan 300 kWh direct afkomstig is van de zonnepanelen en 600 kWh van je energiemaatschappij? Dan levert het zonnestroomsysteem in totaal 700 kWh terug aan het energienet. Omdat je 600 kWh hebt ontvangen van je energiemaatschappij, mag je dit compenseren met die 700 kWh. Je hoeft onderaan de streep dus niets te betalen voor de stroom van je energiemaatschappij. Voor de 100 kWh die je overhoudt, krijg je nog een terugleververgoeding. Deze vergoeding ligt lager dan de energieprijs en is dus minder interessant dan de saldering.
De toekomst van de thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen
Dankzij het salderen kan je het stroomnetwerk dus eigenlijk als grote batterij gebruiken: Je neemt af op het moment dat je zelf niet genoeg stroom opwekt met jouw zonnepanelen en je levert juist terug aan het net op zonnige momenten waarin jij minder verbruikt dan je opwekt. Dit uitwisselen van stroom gebeurt nu voor de volle 100% tegen hetzelfde tarief. Hierdoor verlies je geen waarde.
Dankzij de salderingsregeling maakt het nu niet uit wanneer de zonnepanelen op je dak stroom opwekken en wanneer jij energie verbruikt. Wanneer je een thuisbatterij hebt kan je een deel van je opgewekte energie opslaan om later te gebruiken. Een thuisbatterij biedt (nog) niet voldoende capaciteit om het overschot aan opgewekte energie in de zomer, in de winter te gebruiken, maar kan op de korte termijn (lees één of enkele dagen) zeker een uitkomst bieden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld op een werkdag, waarin je overdag op kantoor bent, zonne-energie kunt opslaan en deze ‘s avonds zelf weer kunt gebruiken. Of dat je op een zonnige weekenddag zoveel energie opwekt dat je het zelf niet allemaal direct kunt gebruiken en de batterij het restant kunt opslaan, zodat je het de volgende dag weer kunt gebruiken. Alhoewel we nu gebruik kunnen maken van de salderingsregeling draagt een batterij hiermee wel bij aan het gebruik van groene stroom.
Terugverdientijd batterij
Op dit moment kun je voor een thuisbatterij uitgaan van een terugverdientijd van 10 tot 15 jaar. Als de prijzen voor thuisbatterijen verder dalen, subsidies de aanschafkosten nog verder omlaag halen en ook wanneer je handelt met stroom dan kan de terugverdientijd stukken lager liggen. Dat laatste kan wanneer je een dynamisch energiecontract hebt; je verkoopt stroom op momenten dat de prijzen hoog liggen en laadt de batterij op/koopt stroom in, wanneer de prijzen laag liggen.
Overbelast stroomnetwerk
Misschien zijn de financiële voordelen van de batterij door de salderingsregeling niet overtuigend genoeg, maar door de aanschaf van een thuisbatterij maak je wel degelijk een verschil. Zoals hierboven genoemd maak je vaker gebruik van groene stroom. Wanneer er piekbelasting is op het net, is er vrijwel altijd te weinig groene stroom beschikbaar. Door op die momenten over te schakelen op stroom uit je batterij hoeft er minder grijze stroom geproduceerd te worden. Zo draag je bij aan een beter milieu.
Daarnaast draagt een batterij een positieve bijdrage aan het netcongestie probleem. Wanneer er onder ideale omstandigheden veel zonne- en/of windenergie wordt opgewekt raakt het stroomnet steeds vaker overbelast. Door op deze momenten je batterij op te laden help je een vol stroomnet te voorkomen. Dit is extra belangrijk nu er gekozen is om de salderingsregeling voorlopig niet af te schaffen. Dit leidt naar waarschijnlijkheid namelijk tot nog meer installaties van zonnestroomsystemen, waardoor de kans dat het net op bepaalde momenten vol raakt steeds groter wordt. Kiezen we massaal voor een thuisbatterij in combinatie met een zonnestroomsysteem dan kunnen we daarmee de netbeheerders en onszelf een handje helpen. Zit het stroomnet vol? Dan schakelt in de meeste gevallen je zonnestroomsysteem automatisch uit, waardoor je opwek misloopt.
Wel of niet een thuisbatterij aanschaffen?
De conclusie: een thuisbatterij kan ondanks de investering interessant zijn:
- De aanschafprijs is hoog (€3.500 tot €8.000)
- De relatieve winst is laag, doordat je nog 100% kunt salderen.
- Met een dynamisch energiecontract en door te handelen heb je je thuisbatterij sneller terugverdiend.
- Je draagt bij aan het gebruik van groene stroom.
- Je helpt netcongestie te voorkomen.
Solease biedt daarom nu ook een thuisbatterij aan (vaak in combinatie met zonnepanelen). Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op. Wij laten dan snel van ons horen!