Dit zijn de grootste energieslurpers in huis
Ben je geschrokken van een hoge energierekening en weet je niet hoe dat komt? Er zijn stiekem best wat elektronische apparaten die veel stroom verbruiken. We zetten de grootste energieslurpers in huis op een rij en geven tips over hoe je je verbruik kunt minderen.
Table of Contents
Wat zijn de grootste energieslurpers in een woning?
Dat een vaatwasser, wasmachine en droger grootverbruikers zijn is voor de meeste mensen geen verrassing. Maar buiten deze apparaten zijn er nog meer onschuldig-lijkende apparatuur te vinden in de verschillende ruimtes in een woning:
In de keuken
(Oude) koel-vriescombinaties
Oude koelkasten of vriezers gebruiken meer energie dan nieuwe, duurzamere modellen. Zo verbruikt een 15 jaar oude koel-vriescombinatie ongeveer 350 kWh per jaar, dat is zo’n 90 euro per jaar.
Nieuwe koel-vriescombinaties (met energielabel C) verbruiken nog maar 160 kWh per jaar. Naar verwachting zul je op de lange termijn nog maar 40 euro betalen voor de stroom.
Keukenboiler
Een ander voorbeeld van een grootverbruiker is de keukenboiler. Hoewel deze energie bespaart doordat het water sneller bij de kraan is, gebruikt de boiler ook veel stroom. Gemiddeld zo’n 290 kWh per jaar. Je kunt je verbruik verminderen door de thermostaat lager te zetten of door de leidingen goed te isoleren.
Quooker
Een Quooker, oftewel een kokend water-kraan, levert meteen kokend water. Maar er zijn ook andere merken die zo’n kraan leveren. De kokend water-kraan levert letterlijk en figuurlijk in een handomdraai kokend water. Dit gemak kost je echter wel het hele jaar door stroom, ongeveer 511 kWh. Dat staat gelijk aan 230 euro.
Vaatwasser
Vaatwassers zijn nog zo’n voorbeeld van een luxe gemak dat vrijwel alle moderne huizen hebben. Ze verbruiken veel, namelijk gemiddeld 230 kWh per jaar. Wat ongeveer 140 euro kost. Een dynamisch contract heeft als voordeel dat je kunt kiezen om de vaatwasser te laten draaien tijdens de dalperiode met lagere tarieven. Is je vaatwasser ouder dan 10 jaar? Overweeg dan je huidige model te vervangen voor een duurzamere variant.
In de woonkamer
TV
De tijden van de kleine televisies zijn verdwenen. De meeste tv’s worden alleen maar groter, en dat heeft ook effect op je energieverbruik. Een goede graadmeter voor het verbruik is het energielabel gecombineerd met het aantal inches van het scherm. Een 32-inch scherm met energielabel A verbruikt slechts 17 kWh per jaar. Een 65-inch scherm met energielabel G vraagt maar liefst 230 kWh per jaar.
Gelukkig zijn de meeste modellen ook uitgerust met energiebesparende modus, waarbij de helderheid verminderd wordt.
Spelcomputers
Heb jij ook een Playstation, Xbox of Nintendo Switch? Deze apparaten verbruiken niet alleen veel als ze gebruikt worden, maar ook flink als ze in de stand-by mode staan. De Playstation 4 verbruikt op basis van 3 uur gamen per dag en de rest op stand-by zo’n 295 kWh aan stroom per jaar. De nieuwe Playstation 5 is overigens wel een stuk zuiniger.
Aquarium
Hoeveel een aquarium gemiddeld verbruikt, is afhankelijk van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en of het aquarium is afgedekt. Een bak van 60 liter kan ongeveer 300 kWh per jaar gebruiken. Maar een groot tropisch aquarium met pomp kan wel 1000 kWh per jaar verbruiken.
In de badkamer
Wasmachine
De wasmachine hebben we maar even in de badkamer gezet, al draait die van jou misschien wel op zolder of in de bijkeuken. Wat een wasmachine verbruikt is afhankelijk van het energielabel en het aantal wasjes dat je draait. Een gemiddelde wasbeurt verbruikt een halve kWh. Voor een huishouden met vier personen rekenen we ongeveer zeven wasjes per week. Dat is ongeveer 180 kWh per jaar, zo’n 80 euro.
Droger
Voor je wasdroger geldt hetzelfde. Oude modellen verbruiken meer. Bij drogers heb je de keuze uit diverse types. Goedkoper is vaak duurder in verbruik, zuinige types zijn duurder. De energielabels variëren van C tot aan A+++. De een verbruikt zo’n 550 kWh per jaar, terwijl zuinigere drogers maar 170 kWh per jaar verbruiken.
Er zijn verschillende soorten drogers:
- Afvoerdroger: dit is de oudste en meest bekende. Een afvoerdroger blaast warmte lucht via een slang naar buiten.
- Condensdroger: de condensdroger is al een stuk zuiniger. Een condensdroger droogt kleding door warmte lucht in de trommel te blazen.
- Warmtepompdroger: de meest zuinige droger. Deze werkt hetzelfde als een condensdroger, maar hergebruikt lucht en is daardoor zuiniger.
In de slaapkamer
Waterbed
Een goede nachtrust is zeker belangrijk. Maar wist je al dat waterbedden stiekem best veel energie verbruiken? De temperatuur van het water moet namelijk constant op peil gehouden worden. Hoeveel elektriciteit een waterbed verbruikt, verschilt per type. Zo kan een waterbed een verbruik hebben van 300 kWh per jaar, maar een onzuinig model kan wel 1200 kWh per jaar verbruiken.
Zonnebank
Voor het gemak gaan we er vanuit dat de zonnebank op een slaapkamer of logeerkamer staat. Als je tijdens de winter toch je kleurtje wil behouden, dan is een zonnebank een uitkomst. De zonnebank verbruikt per jaar tussen de 50 en 80 kWh. Dat kost je per jaar maximaal 30 euro.
Waarom energieslurpers aanpakken?
Zo als je hebt kunnen lezen zijn er veel meer apparaten in huis die je energiekosten laten stijgen. Ons stroomverbruik heeft veel impact op ons klimaat. Stroom wordt nu nog grotendeels opgewekt met fossiele brandstoffen en dat zorgt voor klimaatverandering. Door je oude apparaten te vervangen door duurzame modellen en op zoek te gaan naar alternatieven, creëren we samen een gezonder milieu en een betere toekomst.
Onze tips om te besparen op energie
- Een losse energiemeter: meten = weten. Wil je inzicht krijgen in het verbruik van je apparaten? Plaats dan een losse energiemeter tussen het apparaat en het stopcontact. Deze meet precies het verbruik. Ze zijn te verkrijgen bij bouwmarkten, webshops en elektronicawinkels.
- Zonnepanelen: door zonnepanelen op je dak te laten leggen, bespaar je aanzienlijk op energie. Je verruilt ‘grijze’ stroom voor groene stroom die je zelf opgewekt hebt. Hiermee kun je het verbruik van allerlei huishoudelijke apparaten compenseren.
- Zet apparaten écht uit: zeker oudere apparaten verbruiken veel stroom, zelfs als ze in de stand-by stand staan. Onze tip: zet het apparaat helemaal uit als je het niet meer gebruikt. Trek de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met schakelaar.
- Let op het energielabel: ga je een nieuw huishoudelijk apparaat kopen? Let dan goed op het energielabel. Koop bij voorkeur een model met een label van A of hoger.
- Isolatie: met de huidige gasprijzen is het geen overbodige luxe om je huis (beter) te laten isoleren. Hierdoor hoef je minder hard te stoken in de winter en blijft je woning in de zomer koel. Dat is goed voor je portemonnee en het klimaat!