Bespaar energie met deze handige tips
Leestijd: 5 minuten. Laatste update: oktober 2022
Iedereen is er wel mee bekend dat je bespaart wanneer je de verwarming een graad lager zet. In een tijd met dure gas en elektra prijzen zijn allerlei andere manieren om te besparen mooi meegenomen! In deze blog hebben we naast de bekende tips ook wat minder bekende bespaartips voor je op een rijtje gezet!
Table of Contents
Ontdooi regelmatig je vriezer
De vriezer staat altijd aan en is daarmee een van de grootste energieverbruikers in huis. Wanneer je een oude vriezer hebt, is het energieverbruik aanzienlijk hoger dan bij nieuwere modellen. Ontdooi de vriezer daarom regelmatig! Het kan namelijk tot 10% extra energieverbruik per twee millimeter gevormd ijs schelen. Ga je de vriezer ontdooien? Vergeet dan niet om een handdoek neer te leggen. Zo voorkom je een natte vloer.
Heb je een droger? Maak hem regelmatig schoon.
In de meeste huishoudens wordt de droger veel gebruikt en dat kan aardig wat energie slurpen. De meest logische tip is natuurlijk om de was op te hangen, maar hier is soms geen tijd of ruimte voor. Daarom hebben we hier wat andere nuttige tips verzameld, om je droger energiezuinig te gebruiken.
Het schoonmaken van je stoffilter kan helpen in de besparing. Als deze helemaal vol zit, duurt het langer voordat de was goed droog is. Maak je stoffilter daarom na elk gebruik schoon. Het volgende zou geen uitzondering moeten zijn: gooi een droge handdoek in de droger. Als je dit doet, zul je merken dat de was sneller droogt. Dit betekent dat je sneller schone kleren kunt aantrekken en energiekosten bespaart. Dat is een win-win!
Ontlucht de verwarming
Het ontluchten van de verwarming is een eenvoudige manier om te besparen op stookkosten. Lucht in de CV installatie zorgt ervoor dat een deel van de verwarming minder zuinig werkt. Lucht in je verwarming zorgt daarbij ook voor tikkende en borrelende geluiden. Zorg er daarom voor dat je minimaal 1x per jaar de installatie ontlucht. Het beste is om dit voor het stookseizoen te doen.
Zet de verwarming niet lager dan 15 graden
Als je overdag niet thuis bent is het algemene advies van Milieu Centraal om je verwarming op 15 graden te zetten. Hiermee kan je gemiddeld zo’n 160 euro per jaar besparen. Hoeveel je kunt besparen is afhankelijk van je huis en verbruik. Een goede isolatie speelt hierbij een grote rol. Door de temperatuur in je huis niet onder de 15 graden te laten zakken, kun je vochtigheid in je huis voorkomen. Een vochtig hus kan schimmels en huisstofmijt tot gevolg hebben, wat niet goed is voor je gezondheid. Ook kost het extra energie om je huis in de ochtend weer op te warmen als de temperatuur te ver gezakt is. Reden genoeg om 15 graden aan te houden!
Bespaar met je oven
We brengen een groot deel van onze tijd door in de keuken. Hier wordt ook veel energie gebruikt: koken, bakken, afwassen en het gebruiken van de oven. We zetten een aantal tips voor je op rij. Meestal is voorverwarmen niet nodig, wel moet je de baktijd iets verlengen met een aantal minuten. Ben je klaar met het gebruiken van de oven? Laat de deur dan nog een beetje openstaan, zo verwarm gelijk je het huis een beetje mee.
Lees meer: Wat kosten 10 zonnepanelen?
LED lampen
In Nederlandse huizen branden nog steeds onzuinige lampen, ook al zijn ze bijna nergens meer te krijgen. Hangen er in jouw huis nog halogeenlampen of gloeilampen? Dan is het de hoogste tijd om deze te vervangen. Het kan gek voelen om een werkende lamp te vervangen, maar het is beter voor het klimaat en je eigen energieverbruik! Ledlampen verbruiken 90% minder stroom dan gloeilampen en gaan veel langer mee.
Kook alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt
Wist je dat je groenten en aardappelen maar voor een derde onder water hoeft te zetten? Er blijven meer vitamines behouden én je verbruikt minder energie. Daarnaast kan je fornuis twee tot drie keer meer energie verbruiken wanneer je geen deksels gebruikt. Toch te veel water gekookt? Laat het water afkoelen en geef het aan je planten, die kunnen die extra vitamines en mineralen ook waarderen (let wel op dat je geen gezouten water aan je planten geeft, dat zullen ze minder leuk vinden).
Pas op met tocht
Bijna elk huis heeft ergens wel naden of kiertjes. Koude lucht stroomt je huis in en de verwarmde lucht gaat naar buiten wat ervoor kan zorgen dat je de thermostaat al snel een graad hoger zet. Het tochtvrij maken van je huis scheelt gemiddeld zo’n 60 euro per jaar aan kosten op je energierekening. Als de thermostaat ook nog eens lager kan, bespaar je nog meer. Je verspilt dus minder energie en huis voelt warmer.