Solease haalt in een paar uur 1 miljoen euro op
03/03/2017 – Zonnepaneelverhuurder Solease haalde gisteren in een handomdraai 1 miljoen euro op met hun eerste crowdfundingproject op platform Duurzaaminvesteren.nl. Het bedrag zal worden gebruikt om ruim 200 woningen van huurzonnepanelen te voorzien.
Solease maakt het mogelijk voor alle particulieren, ook die met een kleine beurs, om laagdrempelig en ontzorgd zonnepanelen op het eigen dak te realiseren.
Om duurzame energie aan de man te brengen is een belangrijke rol weggelegd voor de overheid. Solease werkte al samen met verschillende regionale energiefondsen om duurzame energieprojecten in de provincie van de grond te krijgen. Zij stelden hiervoor fondsen beschikbaar, bestaande uit miljoenen euro’s. Roderick van Wisselingh, mede-oprichter van Solease: “Ook deze fondsen helpen particulieren bij de duurzame energietransitie. Daarom hebben we gezamenlijk financieringsmodellen gecreëerd.”
Er zijn echter ook delen van het land die een dergelijk fonds niet tot hun beschikking hebben. Daarvoor moest Solease dus op zoek naar andere financieringsmodellen. “Dan komt crowdfunding goed van pas”, zegt Van Wisselingh. Om deze reden lanceerde Solease een crowdfunding-propositie van maar liefst € 1.000.000 met een aantrekkelijk duurzaam rendement op DuurzaamInvesteren.nl. Met het opgehaalde bedrag worden ruim 200 zonnestroom-systemen aangekocht en geëxploiteerd.
Samenwerken in de energietransitie
Solease ziet samenwerking als een absolute vereiste in het versnellen van de energietransitie. Het jonge bedrijf gelooft hier niet alleen in, maar heeft dit credo ook in de praktijk gebracht. Zo werkte het in 2013 samen met grote werkgevers als Universiteit Utrecht en UMC, die de propositie van Solease bij hun werknemers onder de aandacht brachten. Daarnaast sloeg Solease in 2015 de handen ineen met Nuon, dat het huren van zonnepanelen op grote schaal bij zijn klanten onder de aandacht bracht. Begin 2017 werd een samenwerking met Natuur & Milieu opgestart.
Van Wisselingh: “Gezamenlijk kan je meer impact creëren. Als je alles alleen wilt doen, kom je er gewoonweg niet. Dat geldt ook op landelijke schaal, voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. De samenwerking wordt al wel gezocht, maar het blijft vaak nog bij discussie en plannen die te complex zijn.”.
Toekomstplannen
“Het is zaak dat we ons gaan afvragen wat we gezamenlijk kunnen bereiken en welke kennis en kunde daarvoor nodig is. Om vervolgens de juiste partijen bij elkaar te zetten.”, vervolgt Van Wisselingh. “Daarnaast hebben we de steun van politiek Nederland nodig om een bestendig investeringsklimaat veilig te stellen.”
Solease heeft als doel om de energietransitie te versnellen en mensen daarin te ontzorgen. In de toekomst hoopt Solease haar propositie ook in het buitenland aan de man te brengen.
—————————————————–
Gepubliceerd op: