Zonne-energie! Op weg naar gasloos wonen
28/06/2018 – Recent maakte Minister Wiebes bekend dat hij de gaskraan versneld wil dichtdraaien. Het kabinet streeft ernaar om uiterlijk in 2030 helemaal geen gas meer uit de Groningse bodem te halen. Dit vereist jaarlijks een verduurzaming van 600.000 huizen in de komende 12 jaar, aangezien nog zo’n 7 miljoen huishoudens van het gas af moeten. Onhaalbaar? Nee. In dit tijdsbestek zijn we ooit ook overgestapt op gas, dus dit moet mogelijk zijn. Maar hoe kunnen we dat ook nu makkelijk en betaalbaar maken?
Zodra we de gaskraan dichtdraaien, neemt ons elektriciteitsgebruik toe. Denk aan elektrisch koken, verwarmen maar straks ook elektrisch autorijden. Veel mensen ervaren echter drempels bij verduurzaming van hun huis. Het probleem is vaak de investering in tijd en geld: het kost veel geld om je woning te isoleren en te voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp, en ter zijner tijd ook batterij-opslag. Verder ervaren mensen de research als veel gedoe: aanbieders vergelijken, onzekerheid over onderhoud, verzekering en reparaties. Het zijn allemaal drempels die ervoor zorgen dat mensen geen actie ondernemen.
Gasloos wonen met zonne-energie
In alle scenario’s spelen zonnepanelen een prominente rol. En wat is er nu mooier dan dat je de gestegen elektriciteitsvraag kunt afdekken met zonne-energie van eigen dak? Zonnepanelen zijn in ieder geval een mooie eerste stap om van het gas af te komen, omdat het niet alleen duurzaam is, maar ook voordeliger. Als je zonnepanelen op je dak legt met behulp van een abonnementsmodel, is je maandbedrag vaak meteen lager, hoef je niet zelf de investering te doen en is de installatie, onderhoud en verzekering volledig inclusief.
Een partij die dit op deze manier aanbiedt is Solease. Oprichter Pierre Vermeulen voegt toe: “Als vader van twee kinderen, had ik in 2011 al de droom om alle geschikte daken vol te krijgen met zonnepanelen door het wegnemen van alle bovengenoemde drempels. Inmiddels wekken we voor onze particuliere en MKB klanten al 4 miljoen kWh aan duurzame energie op middels samenwerkingen met onder andere Natuur & Milieu, Volksbank en Nuon. Met het geld dat onze klanten overhouden, kunnen ze aanvullende energiebesparende maatregelen treffen waardoor we de energietransitie samen enorm kunnen versnellen. ”
In samenwerking met de Drentse Energie Organisatie financiert Solease de zonnepanelen op de daken van hun Drentse huurders. De €380.000 die zij daarvoor ter beschikking stelden, was vrij snel op. Inmiddels is er extra financiering aangetrokken, ook voor de rest van Nederland. Maar liefst 80% van alle aanvragen uit de provincie heeft een geschikt dak en met zo’n 15 zonnepanelen per dak zitten Drentenaren ruim boven het landelijk gemiddelde.
Benieuwd wat overstappen op zonne-energie jou oplevert? Vraag gratis en vrijblijvend een dakcheck aan op Solease.nl/drenthe
Gepubliceerd op:
- Noordz