Btw-teruggave op thuisbatterij
10/10/24 – Een thuisbatterij is een kostbare investering, maar wist je dat er een btw-teruggave geldt op de thuisbatterij? Het is daarvoor wel belangrijk om te weten aan welke voorwaarden je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. We hebben hier een overzicht voor je gemaakt, zodat je precies weet wat ervoor nodig is.
Ga je jouw batterij gebruiken voor de -in en verkoop van stroom aan een energiemaatschappij en krijg je hier een vergoeding voor? Dan ben je aan het handelen in stroom en kun je in aanmerking komen voor btw-teruggave. Je slaat bijvoorbeeld goedkope stroom (uit je zonnepanelen op) en verkoopt deze aan je energiemaatschappij wanneer de stroomprijzen hoger zijn. Dit maakt je ondernemer voor de btw. Interessant, want doordat thuisbatterijen niet goedkoop zijn is het btw bedrag vrij hoog! Wil je weten wat er nog meer voor nodig is om de btw terug te kunnen krijgen? Lees dan snel verder.
Voorwaarden btw teruggave thuisbatterij
Een aantal dingen die belangrijk zijn:
- Zowel de factuur van de batterij als je energiecontract staan op jouw naam.
Koop je een batterij, maar staat het energiecontract op naam van je partner? Dan heb je een nieuw energiecontract nodig. - Om te kunnen handelen in stroom heb je een dynamisch energiecontract nodig.
Nu nog een vast contract? Dan is het wellicht slim om nog te wachten tot je contract is afgelopen om een boete te voorkomen. - Op het moment van aanschaf en installatie van de batterij ben je geen deelnemer aan de kleineondernemersregeling (KOR).
Dit is bijvoorbeeld het geval als je eerder zonnepanelen gekocht hebt (in de tijd dat zonnepanelen nog niet standaard btw vrij waren) en je hiervoor aangemeld hebt bij de KOR. Is dit het geval en woon je samen? Dan kun je de batterij en het energiecontract op een andere naam zetten dan de zonnepanelen. - De thuisbatterij hoort uitgerust te zijn met een Energie Management Systeem (EMS) om in stroom te kunnen handelen.
Check dit voor de zekerheid even wanneer je een batterij gaat kopen. - Je levert stroom terug aan jouw energiemaatschappij en je krijgt hier een vergoeding voor.
Als je helemaal niet kunt terugleveren bij je energiemaatschappij dan is dbtw terugvragen ook geen optie. Sla je stroom op in je batterij om deze vervolgens alleen of gedeeltelijk privé te gebruiken? Dan zul je wel (een gedeelte van de) btw moeten betalen.
Voldoe je aan al deze eisen, maar kan je wel wat hulp gebruiken bij het terugvragen van de btw? Geen probleem, onze partner kan je voor €99 helpen met je btw-teruggave! Aangezien het btw bedrag aardig op kan lopen voor een batterij is dit zeker de moeite waard. Dus maak hier vooral gebruik van mocht je er niet aan uit komen. Vraag ons gerust naar meer info of kijk zelf even op de-centrale.nl.
Het actuele nieuws en meer kun je terugvinden op de thuisbatterij en btw pagina van de Belastingdienst.