Hoe moet ik de hellingshoek berekenen van zonnepanelen?
Om het maximale rendement uit je zonnestroomsysteem te halen is het essentieel om de zonnepanelen onder de juiste hellingshoek en in de juiste richting op je dak te plaatsen. Hiermee zorgen we ervoor dat de panelen worden blootgesteld aan de meeste hoeveelheid zonlicht. Maar hoe bereken we nu precies de hellingshoek van zonnepanelen?
Table of Contents
Wat is de hellingshoek en waarom is deze belangrijk?
Voordat we overgaan op het rekenwerk achter de hellingshoek, is het goed om te weten wat we nu precies bedoelen met deze hoek en waarom het zo’n belangrijke factor is.
Een zonnepaneel presteert het beste wanneer zonlicht loodrecht op het paneel valt. Dat is lastig te realiseren, omdat de zon in de zomer heel hoog staat, en in de winter juist heel laag. Bovendien komt de zon op in het oosten en gaat weer onder in het westen. De hellingshoek van de panelen heeft daardoor veel invloed op de prestaties van het zonnestroomsysteem.
De hellingshoek van je dak berekenen voor het beste resultaat
Om te kunnen bepalen of je zonnepanelen voldoende gaan opleveren, kun je de instralingsdiagram, ook wel instralingsschijf genoemd, raadplegen. De instralingsdiagram is een hulpmiddel om te bepalen hoeveel instraling een zonnepaneel krijgt bij een bepaalde ligging. Die ligging wordt bepaald door de windrichting en de hellingshoek van het paneel.
Een voorbeeld hiervan zie je hieronder.
De ideale hellingshoek met een dak op het zuiden is ongeveer 35 graden (= 100% rendement). Maar ook daken georiënteerd op het oosten en/of het westen zijn prima geschikt.
Schuin dak
We kunnen zonnepanelen zowel op schuine daken als platte daken plaatsen. Bij schuine daken worden de panelen tegen het dakvlak geplaatst en is de hellingshoek afhankelijk van het dak.
Plat dak
Heb je een plat dak? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Doorgaans varieert de hellingshoek tussen de 10 en 13 graden.
Verschillende opstellingen van je zonnepanelen
Installatie van zonnepanelen gebeurt dus op verschillende daken, maar ook in diverse opstellingen. De oost-westopstelling is hier het bekendste voorbeeld van.
Oost-westopstelling
Er wordt gekozen voor een oost-westopstelling als alternatief voor installatie op het zuiden. De kleine hellingshoek zorgt voor meer zoninstraling gedurende het jaar. Ook heeft deze opstelling als voordeel dat de panelen dichter op elkaar geplaatst kunnen worden, omdat er minder schaduw is. De opwekking van de stroom is beter verspreid, want pieken liggen in de ochtend en in de avond. Dit sluit beter aan op het stroomverbruik van een huishouden, er kan immers meer stroom direct verbruikt worden.
Panelen op het zuiden
Daken met zonnepanelen gericht op het zuiden hebben het meest gunstige rendement. De panelen vangen de hele dag zonlicht op. Onder een hellingshoek van ongeveer 35 graden geven ze een rendement van 100%.
Is mijn dak geschikt en wat is mijn rendement?
Wil je je huis gaan verduurzamen? Dan is het huren of kopen van zonnepanelen vaak de eerste stap die huishoudens nemen. Waarom? Omdat zonnepanelen het stroomverbruik in huis flink kunnen compenseren. Je elektrische auto thuis opladen? Je wasmachine aanzetten? Het huis verwarmen via je warmtepomp? Deze apparaten verbruiken allemaal stroom, iets wat zonnepanelen (deels) voor je kunnen opvangen, waardoor je bespaart op kosten.