De Eerste Kamer is erover uit: de salderingsregeling blijft
15/02/24 – Afgelopen woensdag heeft de Eerste Kamer eindelijk een besluit genomen over de salderingsregeling. Tegen het voorstel van het kabinet in om de salderingsregeling af te bouwen, heeft de Eerste Kamer besloten dit voorstel af te wijzen; de salderingsregeling blijft bestaan. Hier lees je wat voor gevolgen dit heeft.
Nieuws voor huishoudens en bedrijven die zonnepanelen bezitten of van plan zijn ze aan te schaffen: de salderingsregeling blijft voorlopig! De Eerste Kamer heeft besloten om de regeling in stand te houden, wat een enorme opluchting is voor duizenden Nederlanders die investeerden in hernieuwbare energie.
De salderingsregeling die al jaren een rol speelt in het stimuleren van zonne-energie, blijft ongewijzigd. Dit betekent dat huishoudens en bedrijven die zelf zonne-energie opwekken, de opgewekte energie kunnen blijven verrekenen met hun verbruikte elektriciteit tegen hetzelfde tarief. Dit biedt een stabiele en voordelige oplossing voor degenen die investeren in groene energie en tegelijkertijd bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook blijft hierdoor de terugverdientijd van een systeem laag, wat aantrekkelijk is voor iedereen die nog overweegt te investeren in zonnepanelen.
Hoewel dit nieuws in eerste instantie positief is voor bezitters van zonnepanelen, heeft dit wel gevolgen voor huishoudens die geen zonnepanelen hebben. Als zonnepanelenbezitter lever je in verhouding meer stroom terug in de zomer en koop je meer stroom van het net in de winter. Alhoewel de kosten voor de stroomprijzen in de zomer en winter sterk kunnen variëren, kun je deze twee tarieven door de salderingsregeling zonder extra kosten tegen elkaar wegstrepen. Dit kost energieleveranciers geld; ze leveren ‘dure’ stroom aan zonnepanelenbezitters wanneer zij niks opwekken en krijgen energie teruggeleverd op momenten dat de stroom doorgaans goedkoper is (bijvoorbeeld in de zomer of midden op de dag). Deze extra kosten voor energieleveranciers worden nu nog vaak doorberekend in de stroomkosten. Hier hebben huishoudens met zonnepanelen weinig last van, omdat zij alleen duurdere stroom betalen die ze (eventueel) aan het eind van het jaar tekortkomen, maar andere huishoudens betalen nu veel meer voor hun stroomverbruik.
Door het stijgende aantal zonnepanelen bezitters worden de stroomkosten steeds schever. Je ziet nu al dat energieleveranciers dit eerlijker willen maken voor al hun klanten door een extra heffing te vragen voor zonnepanelenbezitters. Schrik er dus niet van als ook jouw energieleverancier ineens extra kosten gaat berekenen omdat je zonnepanelen op je dak hebt. Gelukkig gaat dit vaak om kleine bedragen ten opzichte van de gemiddelde besparing met zonnepanelen.
Heb je geen zonnepanelen en denk je nu: wat is slim voor mij? Nog wachten met het laten plaatsen van zonnepanelen of juist nu overstappen op groene stroom van eigen dak? Het antwoord is gelukkig duidelijk; met de instandhouding van de salderingsregeling kun je veel geld besparen met zonnepanelen. De salderingsregeling zorgt ervoor dat de terugverdientijd van een zonnestroomsysteem laag blijft en je ook bij het huren van zonnepanelen maandelijks flink blijft besparen op je stroomkosten.