Wat is de energietransitie en waarom is het nodig?
In het nieuws wordt vaak gesproken over de energietransitie. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Welke uitdagingen zijn er? En waarom is het nu zo belangrijk om hierin te investeren? In dit artikel gaan we dieper in op dit complexe vraagstuk.
Table of Contents
Wat houdt de energietransitie in?
De energietransitie betekent de overgang van fossiele brandstoffen, zoals kolen, gas en olie, naar duurzame, hernieuwbare bronnen. Groene energie wekken we op uit water, wind, biomassa en zon, denk aan zonnepanelen. Het doel van de transitie is een geheel duurzame energievoorziening te hebben in 2050, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord (2019).
Waarom is deze transitie nodig?
Het zal je niet ontgaan zijn dat het klimaat verandert. De aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en het weer wordt extremer en dat heeft allerlei gevaren tot gevolg. De energietransitie is nodig om klimaatverandering af te remmen. Bij het verbranden van fossiele brandstoffen komen er broeikasemissies vrij. Deze zorgen voor klimaatverandering, maar zijn ook vervuilend/schadelijk voor het milieu. Ook raken de fossiele bronnen langzaam op, wat de vraag naar hernieuwbare grondstoffen alleen maar groter maakt.
Duurzame energiebronnen zijn onuitputtelijk en kunnen nooit op raken. Bovendien stoten deze duurzame bronnen geen ongezonde stoffen uit.
Samen naar een duurzaam 2050
De overheid heeft als doel gesteld om stapsgewijs te werken naar een CO2-neutraal Nederland. In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen met 49% gedaald zijn ten opzichte van 1990. In 2050 moet de uitstoot verminderd zijn met 95%. Deze doelen staan beschreven in het Klimaatakkoord.
Met onze producten en diensten willen we ons steentje bijdragen aan de klimaatdoelen. Het is onze droom om geschikte woningen te voorzien van duurzame energieoplossingen, zoals zonnepanelen, een warmtepomp en goede isolatie, zodat we de CO2-uitstoot kunnen verminderen en de energietransitie versnellen.
Wat maakt dit vraagstuk zo complex?
Om ervoor te zorgen dat we in 2050 zo goed als energieneutraal zijn, komen veel aspecten om de hoek kijken. Waar sommige onderdelen relatief eenvoudig en snel opgelost kunnen worden, geldt dat niet voor andere aspecten. Zonnepanelen zijn een goed voorbeeld van een betaalbare oplossing waarbij de technologie ver is ontwikkeld. Inmiddels geldt dat ook voor elektrische auto’s en laadpalen.
Alternatieven die complexer zijn, lopen vast doordat het bijvoorbeeld nog niet voldoende ontwikkeld is, omdat regelgeving niet meewerkt of omdat de transitie langzamer verloopt als gevolg van beperkte beschikbaarheid van bronnen, zoals geld, grondstoffen of capaciteit.
Conclusie: we moeten het samen doen. Het halen van de klimaatdoelen kunnen we alleen samen. Daarom is een goede afstemming cruciaal om stappen te blijven zetten.
Welke stappen zijn er nu al gezet?
Hoewel er nog zeker winst te behalen valt, mogen we zeker ook kijken naar reeds behaalde resultaten. Zo investeren energiemaatschappijen in duurzame energieoplossingen, zoals wind- en zonneparken. Zo kunnen alle Nederlandse energieleveranciers groene stroom aanbieden.
Nieuwbouwwoningen krijgen steeds vaker energieneutrale voorzieningen, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Bovendien rijden steeds meer Nederlanders een elektrische auto en wordt er geïnvesteerd in duurzame maatregelen voor in huis.
Hoe kan ik bijdragen aan de energietransitie?
Wil jij graag dat jij en je kinderen opgroeien in een schonere wereld dan dat je hem kreeg? Je kunt op verschillende manieren bijdragen aan de transitie. Groot of klein. Alle beetjes helpen.
- Gebruik zo min mogelijk ‘grijze’ stroom
- Rijd bij voorkeur in een elektrische auto of pak wat vaker de fiets of het OV
- Investeer in zonnepanelen, isolatie, een zonneboiler en/of warmtepomp
- Kies voor een groene energieleverancier
- Vervang oude, elektronische apparaten voor duurzame varianten
Hulp of advies nodig bij de transitie?
Er zijn grootse plannen op het gebied van verduurzaming in Nederland. Maar de overheid vindt het ook belangrijk dat de kosten niet té hoog worden. Om huishoudens en bedrijven te stimuleren om te verduurzamen, zijn er daarom diverse subsidieregelingen beschikbaar om ze te helpen. Als we allemaal iets doen, maakt dat uiteindelijk een groot verschil.
Heb je vragen over de energietransitie of kun je advies gebruiken? Onze experts denken graag met je mee! Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan of neem direct contact met ons op.