Energielabel aanpassen na zonnepanelen
Zonnepanelen hebben een positief effect op je energielabel. Je voorziet je woning immers van groene stroom. Hoe energiezuiniger een woning, hoe beter of hoger het energielabel wordt en dus ook hoe meer de woning waard wordt. Maar hoe pas je je energielabel aan na zonnepanelen en wat levert het je op?
Table of Contents
Wat is het energielabel?
Het energielabel duidt aan hoe energiezuinig een woning is. Zeer energiezuinige huizen krijgen energielabel A++. Dit betreft vaak nieuwe woningen die met moderne technieken en duurzame materialen zijn gebouwd. Huizen met energielabel G zijn zeer onzuinig. De meerderheid van de woningen heeft een label tussen A en G in.
Een vernieuwde methode voor het bepalen van het energielabel
Al sinds 2008 is het verplicht een energielabel aan te leveren bij de oplevering, verkoop en verhuur van een woning. Voorheen kon je online het vereenvoudigd energielabel (VEL) aanvragen. Echter zijn de regels in 2021 flink veranderd en is de methode waarop het energielabel wordt bepaald aangepast, waardoor deze betrouwbaarder, nauwkeuriger en bruikbaarder is geworden.
Dit betekent alleen dat alle voorgaande methoden en indicatoren komen te vervallen. Woningeigenaren zijn verplicht om een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur die opnieuw het energielabel zal beoordelen als ze hun woning willen verkopen of verhuren.
Hoe wordt het label berekend?
Voor het bepalen van het energielabel van woningen komt er een adviseur aan huis langs die berekent hoeveel energie er nodig is voor:
- Warm water;
- Ventilatie;
- Koeling van de woning.
Daarnaast kijkt de adviseur ook naar de volgende kenmerken:
- Bouwjaar van de woning
- Woningtype
- Soort glas
- Type isolatie
- Soort verwarming
- Ventilatiesysteem
- Zonnepanelen en zonneboiler
Aan de hand van de resultaten wordt bepaald hoe energiezuinig de woning is en welk energielabel hier het beste bij past. Uit deze inspectie volgt een lijst met praktische adviezen en een lijst met verbeterpunten. Denk aan een advies om het dak beter te isoleren of om een nieuwe ketel te plaatsen. Je weet zo precies waar en of er nog ruimte voor verbetering is. Je kunt er dan zelf voor kiezen om de verbeteringen door te voeren of deze over te laten aan een volgende bewoner. Dat laatste kan uiteraard wel van invloed zijn op de waarde van je woning.
Waarom is een energielabel belangrijk?
Een groen energielabel heeft een aantal voordelen, voor zowel verkopers, kopers als huurders. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij. Een (groen) energielabel:
- Verhoogt de waarde van je woning
- Vergroot de kans op een snelle verkoop van je huis
- Laat zien welke verbeteringen je nog kunt doorvoeren
- Kan je als koper gunstigere financieringsvoorwaarden opleveren
- Helpt je bij het maken van een goed verbeterplan voor je woning
Wat is de invloed van zonnepanelen op mijn energielabel?
Door het plaatsen van zonnepanelen wordt je huis duurzamer en je energielabel beter. Het exacte effect van zonnepanelen op je energielabel wordt bepaald door de oppervlakte van de zonnepanelen gedeeld door de omvang van de woning. De omvang is afhankelijk van de woonoppervlakte en oppervlakte grenzend aan de buitenlucht en grond. Ter verduidelijking: 12 zonnepanelen zullen een veel grotere impact hebben op het energielabel van een tussenwoning dan voor een vrijstaande woning.
Maakt het uit welke zonnepanelen ik heb?
Nee, het maakt niet uit of je zonnepanelen een vermogen hebben van 275, 350 of 400 Wp. De adviseur kijkt bij het bepalen van het energielabel alleen naar de oppervlakte van de zonnepanelen en de omvang van de woning en gaat standaard uit van een waarde van 120 Wp per vierkante meter.
Energielabel aanpassen na zonnepanelen: zo doe je dat
Heb je laatst zonnepanelen laten leggen op je dak en wil je je energielabel aanpassen? De enige manier om een mogelijke aanpassing door te voeren is door een inspectie te laten uitvoeren door een EP-adviseur. Het resultaat van de inspectie zal aantonen in welke mate de zonnepanelen hebben bijgedragen aan het energielabel. Voer je na de inspectie opnieuw verbeteringen door aan huis qua duurzaamheid? Dan zul je dus weer een adviseur moeten inschakelen en de kosten betalen.
Aanpassen energielabel na isolatie
Niet alleen zonnepanelen hebben invloed op je energielabel. Heb je je huis (beter) laten isoleren? Ook dit kan je energielabel verbeteren. Vloer-, muur- en dakisolatie zijn slechts enkele voorbeelden van isolatie die je kunt aanbrengen. Laat je zowel zonnepanelen leggen en voer je isolatieverbeteringen door? Grote kans dat je label er dan een stuk op vooruitgaat.
Een slimme investering voor nu én later
Zonnepanelen kopen is een slim idee. Voor nu en later. Mocht je ooit besluiten om te gaan verhuizen dan stijgt de waarde van je woning dankzij zonnepanelen, zelfs als je de panelen nog niet hebt terugverdient tegen die tijd. Huur je zonnepanelen? Het systeem kan gewoon op je dak blijven liggen. De volgende huurder kan het zonnestroomsysteem overnemen. Dus tot die tijd kun jij profiteren van groene stroom en een lagere energierekening.
Lees ook: Zonnepanelen overnemen bij verhuizen