Afschaffing btw op zonnepanelen
Leestijd: 4 minuten. Laatste update: december 2022
Op 20 december is er in de Eerste Kamer een wetsvoorstel aangenomen over de afschaffing van de btw op zonnepanelen voor particulieren. Het 0% btw-tarief zal gaan gelden vanaf 1 januari 2023. Het terugvragen van de btw op het zonnestroomsysteem is daarmee verleden tijd. Door de afschaffing van de btw op zonnepanelen kun je zonnepanelen direct zonder btw aankopen, wat tijd en energie scheelt. Wil je zonnepanelen huren, dan is de btw nog steeds 21%.
Table of Contents
Hoe ging dat voorheen met btw op zonnepanelen?
Tot 1 januari 2023 kon je gebruik maken van btw-teruggave via de Belastingdienst. Zonnepanelen kocht je in eerste instantie met 21% btw, maar je kon de btw vervolgens terug vragen van de Belastingdienst. Hiervoor moest je je eerst aanmelden als ondernemer om vervolgens btw-aangifte te kunnen doen. Dit kan best wat tijd en energie kosten, daarom boden wij onze klanten een gratis btw-service aan om dit proces te versimpelen.
Lees meer: Hoe vraag ik de btw over mijn zonnepanelen terug?
Wat houdt de nieuwe wet voor het 0% btw-tarief op zonnepanelen precies in?
De afschaffing van de btw op zonnepanelen is gunstig voor particulieren die na 1 januari 2023 (factuurdatum) zonnepanelen kopen. Je hoeft namelijk niet langer btw terug te vragen van de Belastingdienst. Er gaat een 0% btw-tarief gelden voor het gehele zonnestroomsysteem: de zonnepanelen, levering, installatie, eventuele aanpassingen aan de meterkast en materialen als kabels en omvormers.
Dit is waar je tot 1 januari 2023 ook btw over terugkrijgt wanneer je btw-aangifte doet. Het aangepaste btw-tarief geldt voor woningen en bijgebouwen van woningen (zoals een schuur). Voor bedrijfsgebouwen geldt dan nog steeds een btw tarief van 21%.
Wat gaat er veranderen?
Uiteindelijk verandert er niet veel. Als particulier met zonnepanelen word je door de Belastingdienst nog steeds als btw-ondernemer gezien; je gaat immers een gedeelte van je opgewekte energie aan je energieleverancier leveren. Je hoeft alleen niet langer btw terug te vragen van de Belastingdienst. Dit laatste geldt tot een maximale opbrengst van €1.800 per jaar (wat gelijk staat aan maximaal 10.000 Wattpiek per jaar). Is je opbrengst hoger? Dan geldt de oude regeling en is het belangrijk om je alsnog als btw-ondernemer aan te melden en btw-aangifte te doen.
Lees meer: Wetsvoorstel: 0% btw voor zonnepanelen op woningen
Hoe zit dat als ik zonnepanelen wil huren, is dat vanaf 1 januari goedkoper?
Zowel het huren als het kopen van zonnepanelen blijft even duur. Onderaan de streep gaat er financieel door deze regeling niets veranderen. Op het huren van zonnepanelen zal nog steeds 21% btw zitten, dit omdat we als bedrijf verplicht zijn 21% btw te factureren wanneer er sprake is van verhuur. Wanneer je gaat huren hoef je echter niet te investeren en gaan je energiekosten gelijk flink omlaag.
Hoeveel btw moet ik betalen als ik het zonnestroomsysteem wil overnemen?
Als je besluit de zonnepanelen over te nemen dan gelden voor jou dezelfde regels als wanneer je de zonnepanelen direct gekocht zou hebben. Tot een maximale opbrengst van €1.800 per jaar geldt het 0% btw-tarief en hoef je dus geen btw terug te vragen van de Belastingdienst.
Meer informatie over huren