Hoe worden zonnepanelen geplaatst?
Kies jij ook voor zonnepanelen op je dak en volg je het goede voorbeeld van de vele Nederlanders die je voorgingen? Wat ons betreft een zeer verstandig besluit.
Solease is op een missie om alle daken in Nederland vol te leggen met zonnepanelen. Op deze manier kunnen we de wereld beter achterlaten dan dat we hem kregen. Maar het plaatsen van zonnepanelen gaat natuurlijk niet vanzelf. Daarvoor schakelen wij vakkundige installateurs in die de zonnepanelen op daken in het hele land plaatsen. Maar hoe worden zonnepanelen nou eigenlijk precies op een dak geplaatst? Dat lees je in dit blog.
Table of Contents
Het plaatsen van zonnepanelen
Hoe de zonnepanelen op je dak geplaatst worden, hangt af van jouw type dak. Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak gaat namelijk heel anders dan het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak. Bij een schuin dak met dakpannen en een hellingshoek van minimaal 16 graden wordt gebruik gemaakt van dakhaken die onder de pannenlatten worden bevestigd. Op deze dakhaken worden de profielen bevestigd en op deze profielen worden de zonnepanelen gemonteerd.
Hierbij moeten we wel rekening houden met de afmetingen van het dak (we laten altijd ruimte vrij aan de rand van het dak) en met eventuele pijpjes of dakkapellen.
Bij een plat dak monteren we een schuin opstaand frame onder een hoek van 13 graden, waar we de zonnepanelen op monteren. Dat is voor een plat dak systeem de beste hoek qua opbrengst, zodat ook de rijafstand tussen de panelen beperkt kan blijven. En doordat ze in een hoek geplaatst worden, kan ook het regenwater/sneeuw en vuil eraf spoelen. Natuurlijk gebruiken we ballast om de panelen niet van het dak te laten waaien. De hoeveelheid van de gebruikte ballast hangt af van de geografische ligging in NL, de afstand tot de dakrand en de hoogte van het gebouw.
Wat komt er nog meer bij kijken?
Het plaatsen van de zonnepanelen op je dak is maar een deel van de klus. Een zonnestroomsysteem bestaat namelijk ook uit kabels en een omvormer, die verbonden worden met de meterkast. In de meeste gevallen is het niet nodig om een nieuwe meter aan te schaffen. Maar soms kan het voorkomen dat jouw meter niet geschikt is om stroom terug te leveren. Waardoor je geen gebruik kunt maken van de salderingsregeling. Het installeren van een nieuwe ‘slimme’ meter is in veel gevallen een gratis service van de netbeheerder.
Bij het aanvragen van een offerte kun je altijd een foto van je meter meesturen, zodat wij kunnen inschatten of er aanpassingen nodig zijn. Nadat je akkoord bent gegaan met de offerte en voor de installatie worden er sowieso foto’s opgevraagd van je meterkast om te controleren of je meterkast geschikt is. Uiteraard controleren we bij de installatie of alles naar behoren werkt.
Bij de installatie wordt ook de monitoring van het zonnestroomsysteem voorbereid. De monteurs zullen de omvormer verbinden met het wifi-netwerk. Je kunt ook zelf het systeem monitoren middels een app. De inloggegevens hiervan ontvang je binnen 2 weken na installatie.
Vraag een offerte aan bij Solease
Wil jij zonnepanelen huren of kopen bij Solease? Dat kan allebei! Doe zelf een dakcheck om een indicatie te krijgen wat er mogelijk is met jouw dak. Of vraag een gratis offerte aan. Wij laten dan snel van ons horen met onze maatwerkofferte.
Na een akkoord kan je het zonnestroomsysteem aanmelden via de website van www.energieleveren.nl. In tien minuten heb je de zonnepanelen aangemeld en is je netbeheerder op de hoogte van jouw overstap op groene energie. Je maandtarief wordt daarmee niet gewijzigd. Je kunt contact opnemen met je energieleverancier om de maandlasten te verlagen.